Posna pogača uvijača se priprema na sledeći način:
U mlaku vodu stavite šećer, kvasac i kašičicu brašna. Ostavite da kvasac nadođe. Sjedinite sa uljem i solju, zatim brašnom zamesite testo. Ostavite na toplom mestu 30-45 minuta da testo nadođe.
Nadošlo testo podelite na tri jednaka dela.
Prvo testo razvucite na 25×50 cm. Premažite margarinom.
Razvucite i drugo testo isto kao prvo zatim ga prebacite preko njega. Ponovite postupak premazivanja. Razvucite i treće testo i stavite preko drugog testa. Oklagijom razvucite još malo testo. Nožem isecite trake na 1-1,5 cm širine ali jedan kraj ostavite ne isečen.
Od levog kraja ne isečenog dela krenite sa uvijanjem testa sve do vrha.
Zatim oko donjeg dela uvite u krug.
Stavite u tepsiju prečnika 28 cm obloženu papirom za pečenje.
Ostatak margarina istopite i premažite pogaču. Pospite je susamom i ostavite na toplom mestu 30 minuta.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 10 minuta a zatim smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite još 20 minuta.
Sastojci za posni umak od pečuraka i belog vina:
1/2 kg šampinjona,
šolja slatkog belog vina,
veza peršuna,
glavica crnog luka,
kašika ulja,
2 kašike brašna,
šoljica vode,
1/2 kašičice karija,
so.
Koristimo kolačiće kako bi smo Vam osigurali najbolje korisničko iskustvo. Daljim korišćenjem ovog sajta smatraćemo da se slažete sa upotrebom kolačića.U reduSaznaj više