Jedan od srpskih običaja na Mladence jeste i pravljenje kolača koji se zovu mladenčići i, prema običaju, treba da ih bude 40. Mladenčići se prave od pšeničnog brašna, premazuju se medom i nude svim gostima. Simbolizuju dug, srećan i sladak bračni život.
Prosejano brašno staviti u činiju, dodati mu ulje, kvasac, šećer, so i vodu, pa umesiti testo.
Dobro umešeno testo ostaviti da odstoji pola sata na toplom mestu.
Nakon pola sata izvaditi testo na dasku posutu brašnom pa ga razviti oklagijom na debljinu od jednog prsta.
Vaditi pogačice čašom za vodu i poređati ih u uljem premazan pleh.
Ostaviti ponovo pola sata na toplom da pogačice malo nadođu.
Nakon pola sata premazati mladenčiće uljem i izbosti ih po gornjoj površini čačkalicom (običaj je da se mladenčići izbodu zarezanom grančicom voćke koja je tada u cvatu).
Peći mladenčiće na umerenoj temperaturi. Kada su pečeni i kada se ohlade, svaki mledenčić premazati medom i posuti mlevenim orasima.
Mladenčići se pretežno prave na praznik koji se zove Mladenci. Pravi se 40 kolača zbog Svetih Četrdeset Mučenika Sevastijskih čiji se praznik poklapa sa Mladencima, plus jedan “za prinovu koju će mlada doneti u kuću”.
Sastojci za tahini sos:
100 g susama,
1 dl hladno ceđenog susamovog ulja (može i hladno ceđeno suncokretovo ulje).
Koristimo kolačiće kako bi smo Vam osigurali najbolje korisničko iskustvo. Daljim korišćenjem ovog sajta smatraćemo da se slažete sa upotrebom kolačića.U reduSaznaj više