Mirodjija

489
- Advertisement -

Mirodjija

Drugi nazivi: Anita, dil, kopar, koper, kopra, kopr, kopric, mirodija, mirudjija, slatki janež, smrdilj
Latinski naziv: Anethum graveolens
Naziv na engleskom jeziku: Dill

Opis biljke:

Mirodija je svima dobro poznata začinska mirisna biljka koja se gaji, a i sama se razmnožava po vrtovima. Mirodjija je biljka poreklom iz jugoistočne Azije, ali se u kulturi uzgaja u južnim delovima Evrope. To je jednogodišnja biljka s tanikm, vretenastim korenom. Stabiljka je uspravna, okrugla, izbrazdana, šuplja, visine i do 120 cm. Listovi su od 3 do 4 puta perasto razdeljeni. Donji listovi stabiljke imaju šuplje peteljke, a gornji su sedeći. Na vrhu stabiljke nalaze se sitni cvetovi, izrazito žute boje. Najveća koncentracija lekovitih i aromatičnih materija nalaze se u plodovima biljke, ali ima ih i u listovima i cvetovima. Sve delotvorne i lekovite materije u biljci nisu ni do danas u potpunosti istražene. Do sada je poznato delovanje eteričnih ulja koja sadrže veliki postotak karvana. Domaćice stavljaju lišće mirodjije u krastavce za zimu (u vodi), sosove i drugo, a plod se, na žalost, vrlo malo koristi, iako je plod lekovitiji od lišća. Cela biljka i plod imaju svojstven prijatan začinski aromatičan miris i začinski ukus.

Stanište:

Raste u šumama i šikarama, po medjama, od nižeg do brdskog regiona.

Lekoviti deo biljke:

Lek je zreo plod, redje vrhovi grančica u cvetu.

Lekovito delovanje:

Mirodjija je, pre svega, dobar, neškodljiv, jeftin i zbog toga svakom pristupačan začin. To je istovremeno i lek koji se vekovima uspešno koristi protiv gasova, nadimanja, teškoća u organima za varenje.

Čaj za bolje varenje i protiv nadimanja:

Po 20 g plodova od mirodjije, anisa, morača, angelike i kima, pomeša se, pa se od toga uzme 1 kašika, popari sa 200 g ključale vode, odmah poklopi, drži pola sata na šporetu, ali da ne vri, odlije i popije posle jela.

Etarsko ulje:

10 kapi stavi se na kocku šećera, pojede i zalije čašom vode. Otklanja gasove i neprijatan zadah iz usta. Kod lošeg zadaha iz usta preporučuje se i žvakanje sveže mirodjije.

Čaj za spavanje:

Po 25 g mirodjije, matičnjaka, hmelja i valerijane pomešati i spremiti čaj kao što je opisano i za pretodni. Piti uveče pre spavanja.

Za lečenje hemoroida (šuljeva):

10 g mirodjije popariti sa 200 g ključale vode i posle 2 sata u dvaput popiti pre spavanja. Istovremeno napraviti jak čaj: 25 g mirodjije popariti sa 250 g ključale vode i posle 2 sata odliti, pa tim čajem se svako veče zaprati. I jedno i drugo vršiti u toku 6 uzastopnih dana.

Čaj protiv štucanja:

4 kafene kašike semena od mirođije ili 2 kafene kašike usitnjene biljke (sveže ili osušene) preliti sa 1/4 l prokuvane vode i ostaviti poklopljeno 3 – 4 minuta. Procediti i nezasladjeno piti.

Osnovni podaci:
Mirođija
Naziv članka:
Mirođija
Opis:
Mirodija je svima dobro poznata začinska mirisna biljka koja se gaji, a i sama se razmnožava po vrtovima
Autor:
- Advertisement -