Sok od pomorandže i šargarepe se priprema na sledeći način:
U dublju posudu ulijte vodu i dodajte malo soli pa u toj vodi potopite pomorandže. Ostavite ih da odstoje u slanoj vodi barem par sati ili najbolje preko noći. Nakon toga izvadite pomorandže i dobro ih operite. Nemojte preskočiti ovaj korak jer se pomorandže natope u slanoj vodi kako bi se uništili mikrobi, a i svi znamo kako je voće prskano i na koje se sve načine tretira. So u vodi služi upravo uklanjanju svih tih negativnih materija.
Nakon toga sledi sečenje pomorandži i šargarepe. Pomorandže narežite na kriške zajedno s korom, a šargarepu ogulite i narežite na kolutiće (ne predebele kako bi vam kod kuhanja šargarepa brže omekšala). Kod rezanja pomorandži odstranite koštice ukoliko ih bude bilo.
U lonac stavite narezane pomorandže i šargarepu, pa dodajte 1 kg šećera i 1 litar vode.
Stavite na vatru da se sve zajedno prokuva.
Kuvajte nekih pola sata do sat vremena.
Kad je sve omekšalo, sklonite lonac s vatre i ostavite da se ohladi, najbolje preko noći. Kad se sve ohladilo, propasirajte, odnosno izmiksajte omekšale pomorandže i šargarepu u blenderu zajedno s vodom u kojoj su se kuvale. Nakon što se u blenderu sve dobro izmiksa, smesa bude poprilično gusta. Ako nemate blender, može vam poslužiti i štapni mikser, pa možda čak i obični mikser iako će onda verovatno ostati veći komadići pomorandže u soku, ali ni to ne smeta.
Nakon što ste sve dobro izmiksali, dodajte 1 kesicu limuntusa (može i dve kesice) i 8 litara vode.
Ako želite, možete ostaviti sok da bude ovakav, gusći, pa ga naknadno razblaživati s vodom ili ga odmah razredite.
Svakome ko će praviti sok preporučujem da za prvi put napravi sok po ovom osnovnom receptu, pa ćete onda videti da li vam više odgovara slađi ili kiseliji sok i idući put sastojke tome prilagoditi.
Sastojci za posnu picu sa tunjevinom:
Testo:
2 šolje brašna,
1 kašičica soli,
1 kašičica suvog kvasca,
1 kašičica šećera,
3/4 šolje tople vode,
2 kašike maslinovog ulja.
Fil:
1 konzerva tunjevine u vodi,
1 crni luk,
1 crvena paprika,
1/2 šolje kukuruza (kuvanog ili iz konzerve, dobro oceđenog),
1/2 šolje paradajz sosa,
1 kašičica origana,
so i biber po ukusu,
1/2 šolje maslina (opciono),
posni sir (opciono).
Koristimo kolačiće kako bi smo Vam osigurali najbolje korisničko iskustvo. Daljim korišćenjem ovog sajta smatraćemo da se slažete sa upotrebom kolačića.U reduSaznaj više