Molitve pri pomisli sumnje u učenje Crkve i istine Vere

203
- Advertisement -

Molitve pri pomisli sumnje u učenje Crkve i istine Vere

- Sponzor recepta -
Baner D - Mamas (Omnico)

Molitva prva

Utvrdi me, Gospode, u ovoj veri istinitoj koju ispovedam i daj mi da, omrznuvši sve zemaljsko, imam srce uzdignuto gore, prema Tebi, i dostojno da hvalim svesveto Ime Tvoje, Oca i Sina i Svetoga Duha, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

Molitva druga o istom, Svetog Tihona Zadonskog

Sine Božiji, Svetlosti večna, Koja sve prosvetljuješ! Pomiluj me i prosveti oči srca moga, pomračena maglom grehova i strasti, kao što si prosvetio slepe koji su zavapili Tebi. Neka se otvore i moje oči srdačne da vidim Tebe, Svetlost nezalaznu, i da sa verom i ljubavlju sledujem Tebi, Koji si radi mene grešnoga hodio po zemlji. Amin.

U progonima za veru, Molitva svetog Tihona Moskovskog

Milosrdni Gospode, Bože sila! Iz dubine duše smireno Ti vapijem: silom Krsta Tvoga smiri bezočnost onih koji mrze i hule ime Tvoje sveto, koji skrnave i ruše svetinju hramova Tvojih i ljuto progone verna čeda svete Crkve Tvoje. Svima koji stradaju i malaksaju za ispovedanje vere u ime Tvoje pošalji Anđele Tvoje svete da ukrepe verne ljude Tvoje u nošenju blagog jarma Tvoga, štiteći angelskim pokrovom i posredništvom Presvete Bogorodice i svih svetih Tvojih. Mnogomilostivi Gospode bolnim srcem, sa suzama, molim Ti se: pogledaj na vapaj, uzdahe i umilne molitve svih vernih ljudi koji stradaju od napada neprijatelja Tvojih i koji su lišeni svetinje hramova Tvojih i blagodati svetih tajni Tvojih. Umilostivi se, Gospode, nad mladencima, ne ozarenima svetlošću svetoga krštenja i ne zapečaćenima darom Duha Svetoga. Poštedi, Gospode, decu, mladiće i devojke koji su, mrziteljima imena Tvoga sablažnjeni na svako neverovanje, beščašće, bogohulstvo, razvratan život, zavist i zlobu prema bližnjemu svome. Budi milostiv, Gospode, starcima i bolesnima koji su lišeni u predsmrtnom času blagodatne utehe u jeleosvećenju i pričešću svetim tajnama Tvojim i koji nisu ni očekivali hrišćanski pogreb. Ogradi, Gospode, monaški red izgnan iz svetih obitelji i koji uvrede podnosi. Osobito utvrdi, Gospode, krepošću Duha Tvoga, sveštenike Tvoje, da bi hrabro, čak do smrti, jedinstveno stajali na straži stada Tvoga. A sve koji su, Tebe radi, primili mučenički kraj, udostoj da u večnoj slavi Tvojoj caruju. Ti, Koji si se na Krstu molio za neprijatelje Svoje i Koji si primio u poslednjem času pokajanje blagorazumnog razbojnika ne pogubi, o, Gospode, odstupnike, hulitelje i gonitelje svete vere i svete Crkve Tvoje, no ako je moguće, daruj im radost da poznaju Tebe, Božanstvenu Ljubav i Premudrost, i da dane svoje u istinskom pokajanju okončaju. U Tebe se, Gospode, nadamo i nećemo se postideti do veka, jer si Ti, Zastupniče naš, pomoć i pobeda, Koji si pobedio svet, Svetlost iznad svake svetlosti, Radost iznad svake radosti, Život istiniti i spasenje večno, i Tebi, Kome se u Trojici poklanjamo, slavu svi uznosimo, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

Pri deobi i neprijateljstvu među verujućima, svetog Jovana Kronštatskog:

Gospode, nauči nas da živimo u uzajamnoj ljubavi i ukrepi nas Duhom Tvojim Svetim! Ukroti nagone strasti, koji smetaju ljubavi Nebeskoj i jevanđelskoj i umrtvi naša srca za slasti zemaljske. Daj mi, Gospode, da svim zemaljskim dobrima pretpostavim uvek blagodat Tvoju i da uvek u Njoj boravim u sve dane života moga do poslednjeg izdisaja!
Daj mi, Gospode, da volim svakog bližnjega svoga kao sebe samoga, da se ni zbog čega na njih ne ljutim i da ne radim za đavola. Daj mi da raspnem svoje samoljublje, gordost, koristoljublje, maloverje i druge strasti. Neka nam svima bude ime: uzajamna ljubav; da verujemo i nadamo se da je Gospod svima – sve; da se ne patimo i ne uznemiravamo ni zbog čega; da budeš Ti, Bože naš, jedini Bog srca našeg i osim Tebe – niko drugi. Neka bude u međusobnoj ljubavi, kao što treba, i sve što nas deli jedne od drugih da bude od nas prezreno, kao prah koji se nogama satire. Neka bude! Neka bude! Amin.

Pri vređanju od bližnjih, Molitva prepodobnog Jefrema Sirina

Pomiluj, Gospode, one koji me mrze i zavide mi! Pomiluj, Gospode, one koji me kleveću i nanose mi uvrede. Ne učini im nikakva zla zbog nedostojnog sluge Tvoga, već po neizrečenom milosrđu Svome i po bezmernoj blagosti Svojoj, ni u ovom životu ni u budućem veku, neka ne pretrpe nikakva zla zbog mene grešnoga! Osveti ih milošću Svojom i oseni ih blagodaću Svojom, Sveblagi, zato što si Ti pred svima blagosloven u vekove vekova. Amin.

Osnovni podaci:
Molitve pri pomisli sumnje u učenje Crkve i istine Vere
Naziv članka:
Molitve pri pomisli sumnje u učenje Crkve i istine Vere
Opis:
Utvrdi me, Gospode, u ovoj veri istinitoj koju ispovedam i daj mi da, omrznuvši sve zemaljsko, imam srce uzdignuto gore, prema Tebi, i dostojno da hvalim svesveto Ime Tvoje, Oca i Sina i Svetoga Duha, sada i uvek i u vekove vekova
Autor:
- Advertisement -