- Advertisement -
Sastojci za posnu štrudlu sa čajem:
- 500g brašna,
- pola kockice svežeg kvasca,
- 3 kašike šećera,
- 1 kesica vanilin šećera,
- pola kašičice soli,
- 250ml toplog čaja od kamilice,
- 150ml ulja,
- nerendana kora limuna.
Za fil:
- 2 x 200g mlevenog maka,
- 2 x 3 pune kašike šećera,
- 2 x 2 kašike pekmeza,
- malo tople vode.
Posna štrudla sa čajem se priprema na sledeći način:
- Prvo skuvati čaj od kamilice, i ostaviti ga da se malo prohladi.
- U toplao čaj staviti po kašičicu šećera i brašna, promešati, pa u to izmrviti pola kockice kvasca.
- Ostaviti da se kvasac aktivira i zapeni.
- Za to vreme, izmeriti u činiji brašno, dodati mu šećer, vanilin šećer, so, rendanu koru limuna, ulje i razmućeni kvasac.
- Umestiti testi, a ako je potrebno dodati još mao brašna, ali ne previše, testo će biti fino meko i masno.
- Ostaviti ga sat vremena, u pokrivenoj činiji, na toplom mestu da naraste.
- Od ove količine testa dobijaju se 2 štrudle.
- Za svaku je potrebno po 200g mlevenog maka.
- U mak dodati 2 pune kašike pekmeza i šećer, pa postepeno dodavati kašiku po kašiku tople vode, da se dobije gusta smesa, kao pasta.
- Kad je testo naraslo podeliti ga na dva dela.
- Radnu površinu posuti brašnom, i razvući testo na oko pola centimetara debljine.
- Premazati ga nadevom, ali ostaviti oko 1cm slobodno na gornjem i donjem kraju.
- Saviti bočne krajeve ka unutra i lagano saviti u štrudlu.
- Staviti je u podmazan pleh i isti postupak ponoviti sa drugom štrudlom.
- Pokriti pleh čistom krpom i ostaviti štrudle da narastu još pola sata.
- Zatim ih poprskati toplom vodom i staviti da se peku na 180 stepeni sa ventilacijom.
OCENITE RECEPT:
Naziv recepta:
Posna štrudla sa čajem
Autor:
posnajela.rs
Objavljen:
Vreme za pripremu:
Prosečna ocena:
- Advertisement -