1 šolja badema (najbolje je koristiti sirove bademe),
1 šolja brašna (posnog, po mogućstvu integralnog),
1/2 šolje smeđeg šećera,
prstohvat soli,
1 kašičica praška za pecivo,
1/4 šolje ulja (kokosovo ulje ili ulje po vašem izboru),
1/4 šolje vode,
1 kašičica ekstrakta vanile.
Za preliv:
1/4 šolje bademovog mleka (ili drugog biljnog mleka),
1/4 šolje smeđeg šećera,
1/4 šolje kokosovog ulja,
1 kašičica ekstrakta vanile.
Posni kolač sa bademom se priprema na sledeći način:
Prethodno zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa i pripremite pleh za pečenje tako što ćete ga obložiti papirom za pečenje.
U blenderu, sameljite bademe dok ne postanu brašno. Dodajte brašno, smeđi šećer, so i prašak za pecivo. Blendajte sve dok se sastojci dobro ne sjedine.
Dodajte ulje, vodu i ekstrakt vanile u smesu u blenderu. Nastavite blendati dok se svi sastojci ne sjedine i dobijete kompaktno testo. Ako je testo previše suvo, možete dodati malo više vode.
Prebacite testo u pripremljeni pleh i ravnomerno ga rasporedite po plehu. Možete koristiti ruke ili zadnju stranu kašike da ga ravnomerno rasporedite.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni 20-25 minuta ili dok kolač ne postane zlatno smeđi.
Dok se kolač peče, pripremite preliv. U malom loncu, zagrijte bademovo mleko, smeđi šećer, kokosovo ulje i ekstrakt vanile. Kuvajte na srednjoj vatri dok se šećer ne rastopi i smesa postane malo gušća.
Kad je kolač gotov, izvadite ga iz rerne i odmah prelijte pripremljenim prelivom. Pustite da se kolač ohladi u plehu.
Kada se kolač potpuno ohladi, možete ga izrezati na kocke ili željeni oblik i poslužiti.
Sastojci za posnu kinou sa pečurkama i tofuom:
1 šolja kinoe,
200 g pečuraka (šampinjoni ili druge po izboru),
150 g tofua,
1 glavica crnog luka,
2 čena belog luka,
2 kašike maslinovog ulja,
1 kašičica soja sosa,
1 kašika limunovog soka,
so i biber po ukusu,
sveže začinsko bilje po želji (peršun, timijan).
Koristimo kolačiće kako bi smo Vam osigurali najbolje korisničko iskustvo. Daljim korišćenjem ovog sajta smatraćemo da se slažete sa upotrebom kolačića.U reduSaznaj više