1 šolja badema (najbolje je koristiti sirove bademe),
1 šolja brašna (posnog, po mogućstvu integralnog),
1/2 šolje smeđeg šećera,
prstohvat soli,
1 kašičica praška za pecivo,
1/4 šolje ulja (kokosovo ulje ili ulje po vašem izboru),
1/4 šolje vode,
1 kašičica ekstrakta vanile.
Za preliv:
1/4 šolje bademovog mleka (ili drugog biljnog mleka),
1/4 šolje smeđeg šećera,
1/4 šolje kokosovog ulja,
1 kašičica ekstrakta vanile.
Posni kolač sa bademom se priprema na sledeći način:
Prethodno zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa i pripremite pleh za pečenje tako što ćete ga obložiti papirom za pečenje.
U blenderu, sameljite bademe dok ne postanu brašno. Dodajte brašno, smeđi šećer, so i prašak za pecivo. Blendajte sve dok se sastojci dobro ne sjedine.
Dodajte ulje, vodu i ekstrakt vanile u smesu u blenderu. Nastavite blendati dok se svi sastojci ne sjedine i dobijete kompaktno testo. Ako je testo previše suvo, možete dodati malo više vode.
Prebacite testo u pripremljeni pleh i ravnomerno ga rasporedite po plehu. Možete koristiti ruke ili zadnju stranu kašike da ga ravnomerno rasporedite.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni 20-25 minuta ili dok kolač ne postane zlatno smeđi.
Dok se kolač peče, pripremite preliv. U malom loncu, zagrijte bademovo mleko, smeđi šećer, kokosovo ulje i ekstrakt vanile. Kuvajte na srednjoj vatri dok se šećer ne rastopi i smesa postane malo gušća.
Kad je kolač gotov, izvadite ga iz rerne i odmah prelijte pripremljenim prelivom. Pustite da se kolač ohladi u plehu.
Kada se kolač potpuno ohladi, možete ga izrezati na kocke ili željeni oblik i poslužiti.
Sastojci za posni krompir gulaš:
1,5 kg krompira,
3 glavice luka,
aleva paprika,
1-2 kašike paradajz pirea,
ulje,
so,
biber,
vegeta,
peršun,
celer.
Koristimo kolačiće kako bi smo Vam osigurali najbolje korisničko iskustvo. Daljim korišćenjem ovog sajta smatraćemo da se slažete sa upotrebom kolačića.
U reduSaznaj više