Cimet
Cimet ima značajno antioksidansko dejstvo, pomaže varenju hrane, sadrži hranljive materije i lekovite sastojke: biljna vlakna, vosak, gvožđe, kalcijum, mangan, metalhidroksid-halkon-polimer (mhcp), minerali, tanini.
Crni slez
Crni slez odavno se koristi za otklanjanje probavnih smetnji i rastvaranje sluzi. Čaj pripremljen na propisan način upotrebljava se za lečenje kašlja, katara, bronhitisa, promuklosti, upale ždrela, nadutosti pluća (emfizem) i kod katara pluća
Crvotočina
Za lečenje se upotrebljava seme crvotočine, odnosno spore, koje se naziva još i brašno crvotočine. Koristi se, takodje, i cela biljka
Cvekla
Cvekla je biljka vretenastog korena crvene boje i tamnozelenog lišća i spada u red najkorisnijih i najlekovitijih povrtarskih kultura
Čestoslavica
Upotrebljava se biljka u cvetu (Veronicae herba). Sadrži tanina, nepoznat alkaloid, nekoliko heterozida, saponozid, gorke materije, manitola, voska, organskih kiselina, etarskog ulja i šećera.
Čičak
Koren čička deluje protivotrovno, pospešuje izlučivanje mokraće i znoja te čisti krv. Isto tako koristi se u lečenju veneričnih bolesti, svih vrsti čireva, skrofula, gihta (uloga), zastarelih reumatskih bolesti, vodene bolesti i trovanja živom
Čičoka
Čičoka je o biljka koja je stigla iz Amerike i kod nas je poznata i kao divlji krompir. Umesto skroba sadrži inulin. Reč je o probiotiku koji pospešuje razvoj korisnih bakterija u crevima (bifidobakterije i acidofila).
Čuvarkuća
Sveže iscedjeni sok iz listova čuvarkuće koristi se u lečenju nervne rastrojenosti, padavice, nemimih snova i straha u male dece