Lekovito bilje

Lekovito bilje

Lekovito bilje predstavlja prirodnu i tradicionalnu metodu lečenja koja se koristi hiljadama godina širom sveta. Ove biljke su bogate raznim aktivnim supstancama koje imaju pozitivan uticaj na zdravlje čoveka.

Mnoga lekovita bilja se mogu naći u prirodi, a neka su udomaćena u baštama i na prozorima kuća. Njihova upotreba može biti u obliku čajeva, tinktura, ulja, melema ili u drugim oblicima, u zavisnosti od vrste biljke i načina primene.

Biljke poput kamilice, nane, lavande i valerijane su poznate po svojim umirujućim efektima i koriste se za ublažavanje anksioznosti i nesanice. Glog se tradicionalno koristi za poboljšanje cirkulacije, dok đumbir ima protivupalna i antioksidativna svojstva.

Lekovito bilje kao dodatak ishrani

Lekovito bilje se takođe koristi kao dodatak ishrani i za jačanje imuniteta. Biljke poput ehinacee, kurkume i belog luka poznate su po svojim antibakterijskim i antivirusnim svojstvima.

Međutim, pre upotrebe bilo koje biljke kao leka, važno je konsultovati se sa stručnjakom kako bi se utvrdilo da li je biljka bezbedna za upotrebu i u kojoj meri je potrebno koristiti je.

Lekovito bilje može biti korisno za održavanje dobrog zdravlja i prevenciju raznih bolesti. Međutim, uvek treba biti oprezan i koristiti ga na pravi način uz savet stručnjaka.

Lekovito bilje se od davnina koristi za lečenje raznih bolesti i održavanje dobrog zdravlja. Mnoge biljke su bogate aktivnim supstancama koje imaju pozitivan uticaj na ljudsko telo. Nnjihova upotreba može biti u obliku čajeva, tinktura, ulja, melema ili drugih oblika.

Kamilica, na primer, ima umirujuće dejstvo i često se koristi za ublažavanje stresa i anksioznosti. Nana se koristi za ublažavanje digestivnih problema i za osvežavanje daha.

Lavanda je poznata po svojim umirujućim i antiseptičkim svojstvima, a može se koristiti i kao prirodni repelent za insekte. Valerijana se često koristi za poboljšanje kvaliteta sna i ublažavanje nervoze.

Glog je poznat po svojim kardiovaskularnim svojstvima i koristi se za poboljšanje cirkulacije. Đumbir ima protivupalna i antioksidativna svojstva, a može se koristiti i za ublažavanje mučnine i bolova u mišićima.

Uz to, neka lekovita bilja se koriste kao dodatak ishrani i za jačanje imuniteta. Ehinacea je poznata po svojim antibakterijskim i antivirusnim svojstvima, a kurkuma se često koristi kao prirodni antiinflamatorni agens.

Beli luk je poznat po svom antibakterijskom i antivirusnom dejstvu i često se koristi kao prirodni lek za prehlade i grip.

Lekovito bilje u službi našeg zdravlja

Važno je napomenuti da se lekovito bilje mora koristiti na pravi način i uz savet stručnjaka. Neke biljke mogu biti toksične i opasne ako se koriste u velikim količinama ili ako se ne kombinuju sa drugim lekovima. Takođe je važno kupovati lekovito bilje samo od pouzdanih izvora, kako bi se osigurala kvaliteta i bezbednost proizvoda.

Uz sve to, lekovito bilje ne sme biti zamena za lekove koje propisuje lekar, već samo dodatak u održavanju dobrog zdravlja i prevenciji bolesti.

Konsultujte se sa svojim lekarom pre nego što počnete koristiti bilo koje lekovito bilje kako biste osigurali da je bezbedno za vas i da se koristi na pravi način.

bosiljak

Bosiljak

Bosiljak se koristi za umirenje živaca, grčeva u želucu, lakše mokrenje, lečenje astme i zapaljenje bubrega. Koristi se, takodje, za poboljšanje apetita i protiv nesanice
breza

Breza

Postoje dve vrste breza: bela ili obicčna breza i cvetna ili severna breza. U lečenju lekovitim biljem obe imaju jednaku vrednost
brokoli

Brokoli

Zbog svog hemijskog sastava i bogatstva vlakana, brokoli povoljno deluje na varenje, ujedno je odličan antioksidans. Pomaže u prevenciji očne mrene i srčanih bolesti
bršljan

Bršljan

Bršljanov list već u malim količinama deluje na krvne sudove i srce. Koristi se za lečenje bolesti slezine, polipa u nosu, bolesti očiju, mekih kostiju, kamena i peska u bubrezima, upale mokraćnog mehura i belog pranja kod žena
bundeva

Bundeva

Bundeva sadrži u sebi masno ulje, pektin, belančevine, šećer, karoten, manganove soli, vitamin C, fosfornu kiselinu, fitosterine i salicilne kiseline.
celer

Celer

Celer se koristi za lečenje astme, katara pluća, promuklosti, bolesti nerava, mokraćnih puteva, bubrega, gihta, reume, poboljšanja apetita, otklanjanja probavnih smetnji, jačanje želuca.
cimet

Cimet

Cimet ima značajno antioksidansko dejstvo, pomaže varenju hrane, sadrži hranljive materije i lekovite sastojke: biljna vlakna, vosak, gvožđe, kalcijum, mangan, metalhidroksid-halkon-polimer (mhcp), minerali, tanini.
crni slez

Crni slez

Crni slez odavno se koristi za otklanjanje probavnih smetnji i rastvaranje sluzi. Čaj pripremljen na propisan način upotrebljava se za lečenje kašlja, katara, bronhitisa, promuklosti, upale ždrela, nadutosti pluća (emfizem) i kod katara pluća
Crvotočina

Crvotočina

Za lečenje se upotrebljava seme crvotočine, odnosno spore, koje se naziva još i brašno crvotočine. Koristi se, takodje, i cela biljka
cvekla

Cvekla

Cvekla je biljka vretenastog korena crvene boje i tamnozelenog lišća i spada u red najkorisnijih i najlekovitijih povrtarskih kultura
- Advertisement -

Najčitaniji recepti

- Advertisement -