Posna baklava sa belim vinom
Za posnu baklavu potrebno je: 1 dl belog vina,
2 dl vode,
2 dl ulja,
1 prašak za pecivo,
brašno po potrebi oko 500g,
200 g gustin,
300 g oraha,
1/2 margarina,
1 dl ulja,
1 kg šećera,
8dl vode
Posne punjene smokve
Sastojci za posne punjene smokve:
20 smokvi.
Za fil:
50 g margarina,
50 g kokosovog brašna,
100 g šećera u prahu.
Za preliv:
80 g margarina,
14 kašika vode,
400 g šećera,
200 g oraha,
400 g posnog keksa.
Posna palenta sa pečurkama
Sastojci za posnu palentu sa pečurkama:
160 g praziluka ili crnog luka,
650 g paradajza,
400 g svežih šampinjona,
200 g kuvanog paradajza,
15 g seckanog peršuna,
15 g seckanog lista celera,
200 g palente,
3-4 čena belog luka,
0,5 dl belog vina,
so,
bosiljak,
začini po ukusu.
Posni krem od limuna
Sastojci za posni krem od limuna:
250 g griza,
250 g šećera,
sok od 2 limuna,
1/2 l vode.
Posne lazanje sa morskim plodovima
Sastojci za posne lazanje sa morskim plodovima:
250 g lazanja,
100 g margarina,
150 g biljnog sira,
glavica crnog luka,
4 kašike paradajz pirea,
400 g morskih plodova,
2 čena belog luka,
začinsko bilje,
laneno seme,
so,
biber.
Zapečeni krompir sa maslinama
Sastojci za zapečeni krompir sa maslinama:
4 veća krompira,
100 g maslina,
2 paradajza,
1 dl soka od paradajza,
dve glavice crvenog luka,
suvi začin,
ulje,
mala šargarepa.
Posne čoko kocke
Sastojci za posne čoko kocke:
250 g margarina,
12 kašika šećera u prahu,
200 ml kisele vode,
8 kašika mlevenih oraha ,
300 g brašna,
prašak za pecivo,
100 g posne čokolade.
Za preliv:
200 g posne čokolade,
80 g margarina.
Posna šunka slatki rolat
Sastojci za posnu šunku:
430 g šećera,
280 g badema,
50 g kakaoa,
sok od limuna,
ekstrat od maline.
Posna čorba od karfiola
Sastojci za posnu čorbu od karfiola:
1 manja glavica karfiola,
2 kašike biljnog začina,
1/3 morskog oraščića,
1/2 veze peršunovog lista,
3 kašike brašna,
jabukovo sirće ili limun,
so.
Posna crvena salata
Sastojci za posnu crvenu salatu:
1 kg cvekle,
2 kašike hladno ceđenog maslinovog ulja,
glavica crvenog luka,
2 čena belog luka,
so,
biber,
2-3 kašike balsamiko sirćeta,
2 kašike vlašca.