Posna baklava sa belim vinom

posna baklava recept

Advertisement

Sastojci za posnu baklavu:

  • 1 dl belog vina,
  • 2 dl vode,
  • 2 dl ulja,
  • 1 prašak za pecivo,
  • brašno po potrebi oko 500 g,
  • 200 g gustin,
  • 300 g oraha,
  • 1/2 margarina,
  • 1 dl ulja,
  • 1 kg šećera,
  • 8 dl vode.

Posna baklava se priprema na sledeći način:

  1. Pomešati vino, ulje, vodu i prašak za pecivo.
  2. Dodati brašno i zamesiti testo.
  3. Testo podeliti na tri dela.
  4. Svaki deo podeliti na 12 loptica.
  5. Svaku lopticu uvaljati u gustin i razviti oklagijom, veličine manje pločice, posuti gustinom i redjati jednu preko druge. Na 12 ne stavljati gustin, razviti veliku koru veličine tepsije (tepsija se ne podmazuje).
  6. Koru posuti mlevenim orasima, odozgo staviti koru, pa orahe i na kraju još jedna kora.
  7. Koru iseći na kocke, pa svaku kocku dijagonalno da se dobije trougao.
  8. U šerpicu staviti margarin i ulje i pustiti da ključa dok ne počnu da se prave mehurići.
  9. Preliti baklavu i staviti da se peče na 250 C oko 15-20 min.
  10. Skuvati šerbet od 1 kg šećera i 800 g vode i preliti hladnu baklavu.
OCENITE RECEPT:
recipe image
Naziv recepta:
Posna baklava sa belim vinom
Objavljen:
Vreme za pripremu:
Prosečna ocena:
51star1star1star1star1star Na osnovu 6 ocena(e)

Pin It on Pinterest

Shares