Sastojak: aleva paprika
Posna čorba od paradajza na vodi
Sastojci za posnu čorbu od paradajza:
1 manja glavica crnog luka,
1 l soka od paradajza ili pasiranog iz tetrapaka,
1/2 šargarepe,
jedna suva papričica,
posna testenina,
začini: so, šećer, origano, malo mlevene paprike, biber.
Posna zapečena boranija
Sastojci za posnu zapečenu boraniju:
1 kg žute ili zelene boranije,
2 glavice crnog luka,
3 kom. šargarepe,
1 kom. peršuna (koren),
1 manji celer,
3-4 kom. paradajza,
veza peršunovog lista,
4-5 češnjeva belog luka,
so,
biber,
začin C,
1 kašičica djumbira u prahu,
ulje 1-1,5 dcl,
kašika aleve paprike.
Postan krompir sa povrćem u rerni
Sastojci za krompir sa povrćem u rerni:
1 kg krompira,
1 crvena paprika,
1 zelena paprika,
2 glavice crnog luka,
3 šargarepe,
so,
aleva paprika,
origano,
ulje.
Posni podvarak
Sastojci za posni podvarak:
glavica kiselog kupusa,
2 glavice crnog luka,
lovorov list,
1/2 kašike aleve paprike,
2 kašike ulja,
biber u zrnu.
Šaran pečen u rerni
Sastojci za šarana pečenog u rerni:
1 kg šarana,
3 čena belog luka,
1 glavica crnog luka,
1-2 kašike brašna,
1 kašičica aleve paprike,
1 kašičica mešavine začina,
1-2 limuna,
ulje,
so.
Posna paradajz čorba sa pirinčem
Sastojci za posnu paradajz čorbu sa pirinčem:
500 g paradajza,
so,
crni luk,
aleva paprika,
zelena paprika,
peršunov list,
celerov list,
brašno,
ulje,
pirinač.
Đuveč sa ribom
Sastojci za đuveč sa ribom:
300 g ulja,
200 g pirinča,
1 kg ribe,
1 kg crnog luka,
aleva paprika,
so,
biber,
vegeta.
Postan podvarak s pirinčem
Sastojci za postan podvarak s pirinčem:
veća glavica kiselog kupusa,
3 glavice crnog luka,
2 kašike pirinča,
kašičica slatke ili ljute mlevene paprike,
2-3 lista lorbera,
250 ml ulja,
čen belog luka,
biber u zrnu,
so po ukusu.
Punjeni krompir na vodi
Sastojci za punjeni krompir:
2 veća krompira,
1/4 šolje (ili 50 g) braon pirinča,
2 kašičice ljute aleve paprike,
3 dl supe od povrća,
250 g kuvanog, neslanog pasulja ili boranije (može iz konzerve),
pola sitno isečene crvene paprike,
izgnječeni čen belog luka,
2 kašike seckanog korijandera.
Šaran na mađarski način
Sastojci za šarana na mađarski način:
šaran od 2 kg,
3 glavice crnog luka,
100 g margarina,
2 crvene i dve zelene babure,
125 g svežih šampinjona,
2 dl riblje čorbe,
kašika aleve paprike,
2 dl crnog vina,
kašika brašna,
biber,
so.