Sastojak: brašno
Katajef
Sastojci za katajef:
Za testo:
150 g brašna,
1 kašičica suvog kvasca,
1 kašičica šećera,
300 ml tople vode.
Za fil:
100 g pečenih mlevenih oraha,
40 g šećera,
cimet,
limunova i pomorandžina kora.
Za preliv:
400 g šećera,
200 ml vode,
1 kašičica limunovog soka.
Posne oblande sa čokoladom
Sastojci za posne oblande sa čokoladom:
500 g šećera,
5 dl vode,
100 g posne čokolade,
1 margarin,
1 vanilin šećer,
4 kašike brašna,
narendana kora pomorandže,
1 pakovanje oblandi.
Šaran na mađarski način
Sastojci za šarana na mađarski način:
šaran od 2 kg,
3 glavice crnog luka,
100 g margarina,
2 crvene i dve zelene babure,
125 g svežih šampinjona,
2 dl riblje čorbe,
kašika aleve paprike,
2 dl crnog vina,
kašika brašna,
biber,
so.
Posne piroške sa sojinim sirom
Sastojci za posne piroške sa sojinim sirom:
1 kg belog brašna,
20 g suvog kvasca,
sojin (tofu) sir,
so,
šećer,
mlake voda,
ulje za prženje.
Posne gurabije
Sastojci za posne gurabije:
1/2 kg šećera u prahu,
1/2 l ulja,
1/2 kg brašna.
Praznična posna torta
Sastojci za prazničnu posnu tortu:
250 g šećera,
500 g brašna,
1 kašičica sode bikarbone,
1 vanilin šećer,
šoljica kakaoa,
strugana kora od limuna,
250 g šećera u prahu,
500 g oraha,
2 kašike ulja,
1 strugani muskantni oraščić,
sok od 1/2 limuna
Posna torta za Svetog Nikolu
Sastojci za posnu tortu za Svetog Nikolu:
250 g kristal šećera,
250 g šećera u prahu,
250 g brašna,
200 g oraha,
12 kašika ulja,
2 kašike kakaoa,
1 limun,
1 kašičica sode bikarbone.
Posna Božićna torta
Sastojci za posnu Božićnu tortu:
250 g šećera,
250 g brašna,
150 g oraha,
2,5 dl belog vina,
1 kašičica cimeta,
1 kašičica sode bikarbone.
Posna slavska torta
Sastojci za posnu slavsku tortu:
500 g mlevenih oraha,
50 g prezle,
1/2 l belog vina,
500 g kristal šećera,
100 g brašna,
strugani oraščić,
šećer u prahu za posipanje.
Posna jela za posnu slavu
Donosimo vam predlog slavskog menija za vašu posnu slavu. Posna jela za vašu posnu slavu možete pripremati i na neki drugi način, a na našem sajtu možete pronaći inspiraciju i posne recepte