Sastojak: crno vino
Posne kocke od palente sa gljivama
Sastojci za posne kocke od palente sa gljivama:2 šolje povrtnog bujona,½ šolje instant palente,1 kašika margarina,1 kašičica soli,2 veće glavice crvenog luka,1 kašika blazamičnog octa,1 kašika smeđeg šećera,2 kašike maslinovog ulja.Za gljive:400 g gljiva, očišćenih i naseckanih,1 kašičica svežih listova majčine dušice,3 kašike crnog vina,2 kašike maslinovog ulja,1 čen belog luka,so, biber.
Aromatično kuvano vino
Sastojci za aromatično kuvano vino:
litar crnog vina,
2 pomorandže,
2 jabuke,
2 štapića cimeta,
3 karanfilića,
zvezda anisa,
malo mlevenog kardamoma,
4 kašike smeđeg šećera.
Kruške sa šubarom
Sastojci za Kruške sa šubarom:
10 manjih krušaka,
3 dl crnog vina,
150 g šećera,
3 klinčića,
štapić cimeta,
1/2 limuna.
Za ukrašavanje:
2 dl šlaga,
kašika šećera u prahu,
30 g oraha.
Pijana torta
Sastojci za pijanu tortu:
250 g mlevenih oraha,
200 g šećera,
200 g brašna,
300 ml crnog vina,
1 kesica praška za pecivo,
1 kesica vanil šećera,
1/2 kašičice sode bikarbone,
1 kašičica cimeta,
1 kašičica mlevenog karanfilića.
Rižoto sa pečurkama i crnim vinom
Sastojci za rižoto sa pečurkama i crnim vinom:
300 g šampinjona,
2 šoljice za kafu pirinča,
2 kašike ulja,
1 dl crnog vina,
1 glavica crnog luka,
so,
biber,
origano,
2 šoljice vode.
Crno vino: Hrana, lek i otrov
Vino je hrana, lek i otrov - samo je pitanje doze, napisao je Paracelsus, najuticajniji švajcarski lekar iz 16. veka.
Kao i kod gotovo bilo koje hrane ili pića, velike doze vina mogu biti štetne za naše zdravlje, ali isto tako, umerene doze nam mogu biti i jako korisne.
Šaran na mađarski način
Sastojci za šarana na mađarski način:
šaran od 2 kg,
3 glavice crnog luka,
100 g margarina,
2 crvene i dve zelene babure,
125 g svežih šampinjona,
2 dl riblje čorbe,
kašika aleve paprike,
2 dl crnog vina,
kašika brašna,
biber,
so.
Postan krompir sa lukom
Sastojci za postan krompir sa lukom:
1 kg krompira,
3 glavice crnog luka,
100 ml crnog vina,
1 kutlača vode u kojoj je kuvan krompir,
3 kašike maslinovog ulja,
so,
biber.
Tunjevina sa crnim vinom
Sastojci za tunjevinu sa crnim vinom:
2 režnja sveže tunjevine (oko 600 g.),
200 ml mladog crnog vina,
brašno,
čen belog luka,
peršun,
maslinovo ulje,
biber,
so.
Punjeni paradajz sa rižotom i pasuljem
Za paradajz punjen rižotom i pasuljem potrebno je: 250 g svežeg crvenog pasulja, 750 ml bujona od povrća, 100 g crnog luka, 450 g pirinča, 250 ml crnog vina, 8 komada svežeg paradajza, 3 čena belog luka, kašika svežeg peršuna