Sastojak: crveni luk
Posni smuđ sa mango karijem
Sastojci za posnog smuđa sa mango karijem:1 mala pomorandža,četvrtina manga,1 crveni luk,grančice korijandera ili peršuna,200g fileta smuđa,so,ulje,kašičica karija.
Posni smuđ sa mangom
Sastojci za posni smuđ sa mangom:1 mala pomorandža,četvrtina manga,1 crveni luk,grančice korijandera ili peršuna,200gr fileta smuđa,so,ulje ,kašikica karija.
Posna tortilja sa povrćem
Sastojci za posnu tortilju sa povrćem:2 tortilje sa čia semenkama,300g paradajza iz konzerve,1/2 glavice crvenog luka,2 čena belog luka,1/2 kašičice dimljene paprike,1 avokado,sok od pola limete,so,1 ljuta papričica,sveži peršun,grilovana tikvica,grilovana paprika,grilovani crveni luk,malo ulja.
Posna tofu salata
Sastojci za posnu tofu salatu:400g domaćeg tofu sira(može i kupovni),1 veći krastavac,2 veća paradajza,1 veća crvena paprika,1 srednji crveni luk,150g crnih maslina bez koske,maslinovo ulje,so,origano.
Posna salata od maslačka
Sastojci za posnu salatu od maslačka:1⁄2kg listova maslačka,2 jabuke,1 crveni luk,1⁄2 šoljice tahinija (sos od susama),1 šoljica sveže ceđenog soka od pomorandže,1 kašika narendanog đumbira,1⁄2 kašičice cimeta,1/2 kašičice karija,malo maslinovog ulja,so.
Posni namaz od suncokreta
Sastojci za posni namaz od suncokreta:1 šolja sirovog suncokreta (namočenih preko noći),sok od ½ limuna,kašičica soli,1 kašičica tahinija (susamove paste),3 kašike maslinovog ulja,¼ glavice ljubičastog luka,1 čen belog luka,1 supena kašika nutritivnog kvasca (opciono).
Posna bistra riblja supa
Sastojci za posnu bistru riblju supu:500g sveže ribe (brancin, orada),1 glavica crvenog luka,2 šargarepe,4 čena belog luka,1 limun,100ml belog vina,maslinovo ulje,so, biber.
Posna musaka sa tunjevinom
Sastojci za posnu musaku sa tunjevinom:1kg krompira,2 glavice crni + crveni luk,3-4 čena belog luka,2 konzerve tunjevine,3 šargarepe,po ukusu začini.Za preliv:75g (1/4 kocke) margarina,4 kašike brašna,500ml biljnog mleka.
Posni gulaš od leblebija
Sastojci za posni gulaš od leblebija:100g sirove leblebije,100g šargarepe,100g krompira,50g crvenog luka,malo maslinovog ulja,malo mlevenog muškatnog oraščića,malo mešavine mediteranskog začinskog bilja,malo đumbira u prahu,malo kandiranog đumbira,malo kurkume u prahu,malo soli,malo soda bikarbone,malo bibera mlevenog,oko 650ml vode,1 kašičica skrobnog brašna.
Posne kocke od palente sa gljivama
Sastojci za posne kocke od palente sa gljivama:2 šolje povrtnog bujona,½ šolje instant palente,1 kašika margarina,1 kašičica soli,2 veće glavice crvenog luka,1 kašika blazamičnog octa,1 kašika smeđeg šećera,2 kašike maslinovog ulja.Za gljive:400 g gljiva, očišćenih i naseckanih,1 kašičica svežih listova majčine dušice,3 kašike crnog vina,2 kašike maslinovog ulja,1 čen belog luka,so, biber.