POSNA JELA SA SASTOJKOM: grašak
Pasta sa šampinjonima
Potrebno je:
500 gr posne testenine,
500 gr šampinjona,
200 gr graška,
glavica crnog luka,
3 čena belog luka,
2 šargarepe,
origano,
biber,
so,
10 kašika brašna,
1 dl ulja,
muskantni orah,
peršunov list.
Priprema:
Testeninu obarite u slanoj...
Rižoto sa povrćem i tunom
Sastojci za rižoto sa povrćem i tunom:
400 g pirinča,
1 špargla,
50 g graška,
50 g brokolija,
5 malih kiselih kukuruza u konzervi,
50 g margarina,
100 g crnog luka,
4 čena belog luka,
50 g tune,
2 dl belog vina,
2 grančice peršuna,
0,5 dl maslinovog ulja,
so i biber po ukusu.
Mladi grašak na vodi
Sastojci za mladi grašak na vodi:
1 kg mladog graška,
2 l vode,
2 glavice crnog luka,
2 šargarepe,
2 kašike začina,
1 veza mirođije i peršuna,
4 češnja belog luka,
2 kašike brašna,
so.
Kuvano povrće
Sastojci za kuvano povrće:
1 kg kupusa,
400 g šargarepe,
600 g graška,
350 g pečurki,
kukuruz šećerac,
crni luk,
peršun,
začin od povrća,
lovorov list,
so,
biber.
Posna romantična salata
Sastojci za posnu romantičnu salatu:
350 g mladog graška,
jedna crvena paprika,
2 slatke jabuke,
struk mladog luka,
2 kašike limunovog soka,
kašika vinskog sirćeta,
kašika peršuna,
4 čena belog luka,
2 kašike soja sosa,
2 kašičice suncokretovog ulja,
kašika meda,
kašičica rendanog đumbira,
so i biber po ukusu.
Rizi bizi
Sastojci za rizi bizi:
1 kg mladog graška,
šoljica pirinča,
komad margarina,
1 glavica crnog luka,
peršun,
mirođija,
so.
Amur sa povrćem
Sastojci za amur sa povrćem:
1 veći amur,
2 glavice crnog luka,
ulje,
4-5 krompira,
šaka graška,
šaka boranije,
2-3 paradajza,
2-3 paprike,
šolja slatkog kupusa iseckanog na rezance,
2-3 šargarepe.
Posna prolećna supa
Sastojci za posnu prolećnu supa:
1/2 glavice crnog luka,
2 kašike brašna,
5 kašika ulja,
3 čena belog luka,
1 kašičica iseckanog svežeg peršuna,
2 šargarepe,
1 kašičica paradajz pirea,
250 g očišćenog krompira,
350 g graška,
mešavina začina.