Sastojak: kiseli kupus
Posna pita sa blitvom i kiselim kupusom
Sastojci za posnu pitu sa blitvom i kiselim kupusom:
Testo:
2 šolje brašna,
1/2 šolje biljnog ulja,
1/2 šolje tople vode,
prstohvat soli.
Fil:
1 veza blitve,
2 šolje kiselog kupusa,
1 crni luk,
2 kašike maslinovog ulja,
so i biber po ukusu,
1 kašičica suvog origana (opciono).
Posne knedle sa kiselim kupusom i šljivama
Sastojci za posne knedle sa kiselim kupusom i šljivama:
Za knedle:
2 šolje krompira,
2 šolje posnog brašna,
1/2 šolje griza,
prstohvat soli,
2 kašike maslinovog ulja.
Za punjenje:
1 šolja kiselog kupusa,
1 šolja posnih suvih šljiva.
Za posni sos:
1 glavica crnog luka,
2 šargarepe,
1 lovorov list,
so i biber po ukusu,
2 kašike paradajz pirea,
1/2 šolje posnog kiselog mleka ili jogurta,
2 kašike posnog margarina ili maslinovog ulja.
Posna kukuruzna pita sa kupusom
Sastojci za posnu kukuruznu pitu sa kupusom:1 glavica kiselog kupusa,6 punih čaša (od 200ml)projinog brašna,1 kašičica soli,1 kašičica aleve paprike,1 prašak za pecivo,100ml ulja,kisela voda po potrebi.
Posne sarme sa pečurkama
Sastojci za posne sarme sa pečurkama:1 šolja pirinča,2 šolje vode,1 kašika maslinovog ulja,1 crni luk, sitno iseckan,2 čena belog luka,2 šolje sitno šampinjona ili drugih pečuraka,1/2 šolje pasiranog paradajza,1 kašičica sušenog origana,so i biber po ukusu,1 glavica kiselog kupusa (ili kisela zelena paprika).
Posni zaljućeni kiseli kupus sa pirinčem
Sastojci za posni zaljućeni kiseli kupus sa pirinčem:1.5kg kiselog kupusa,1 šolja pirinča,1 šolja ulja,1 kašičica bibera,3 kašičice aleve paprike,1 kašičica ljute aleve paprike,tucana ljuta paprika.
Posno jelo od pasulja i kiselog kupusa
Sastojci za posno jelo od pasulja i kiselog kupusa:
500 g belog pasulja,
3 glavice crnog luka,
12 kašika ulja,
2 manje glavice kiselog kupusa,
aleva paprika,
so,
biber.
Čorba od kiselog kupusa sa pečurkama na vodi
Sastojci za kiseli kupus sa pečurkama:
500 g kiselog kupusa,
100 g svežih pečurki,
2 glavice crnog luka,
2 krompira,
1 šargarepa,
1 koren peršuna,
3 lovorova lista,
1 glavica belog luka,
2 kašike suve koprive,
6 zrna bibera,
3 suve paprike.
Kiseli kupus sa pirinčem
Sastojci za kiseli kupus sa pirinčem:
1 kg kiselog kupusa,
šolja pirinča,
ulje,
so,
biber.
Jota
Sastojci za jotu:
100 g pasulja,
250 g kiselog kupusa,
250 g krompira,
100 g paradajz pirea,
glavica crnog luka,
50 g brašna,
50 g belog luka,
ulje,
so,
crni biber.
Posne sarme
Sastojci za posne sarme:
100 g praziluka ili crnog luka,
2-3 kašike ulja,
80 g integralnog pirinča (može i običan),
40 g mix pahuljica (ovsenih, raženih i ječmenih),
20 g sojinih pahuljica,
1/2 kašičice bibera,
1/2 kašičice mlevene začinske paprike - može ljuta,
1/2 kašičice mlevenog sušenog povrća,
po ukusu soli za sarmu,
10 većih listova kiselog kupusa (ili 20 malih),
2-3 lovorova lista,
2-3 male crvene ljute papričice,
po ukusu mlevene začinske paprike - može ljuta,
0,5 dl ulja,
još 2 lista kiselog kupusa za podlogu i pokrivanje sarme,
po potrebi vode.