Sastojak: krompir
Posna sarma sa pšenicom i orasima
Sastojci za posnu sarmu sa pšenicom i orasima: 1 veća glavica (oko 3kg) kiselog kupusa, 2 veće glavice crnog luka, 2 srednja struka praziluka, 4 veće šargarepe, 2 srednja krompira, 160g pirinča, 150g crvene soje, 3 veća čena belog luka, 1 vezica peršuna, 4 kašike suvih pšeničnih klica, 100g mlevenih oraha, 50g korena celera, 3cm svežeg korena đumbira, 100ml pasiranog paradajza, 2 kašike aleve paprike, 1 kašičica mlevenog bibera, 4 kašičice suvog biljnog začina.
Posna krem čorba od bundeve i krompira
Sastojci za posnu krem čorbu od bundeve i krompira: 3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja, 450g očišćene bele bundeve, 100g praziluka, 30g mladog crnog luka, 3-4 čena belog luka, 400g očišćenog krompira, 60g šargarepe, so i mleveni crni biber, 1 kašičica suvog začina.
Faširane sojine šnicle
Sastojci za posne faširane sojine šnicle: 150g ljuspica soje, 100g prosušenog hleba, 2 šargarepe,1 glavica crnog luka, 1 krompir, 2 čena belog luka, 200g brašna, 1/2 kesice praška za pecivo, 1 kašika vegete, 1/2 kašičice mlevenog bibera, soli po ukusu, ulje za prženje.
Posne njoke u kremastom sosu od spanaća
Sastojci za posne njoke u kremastom sosu od spanaća: 400g krompira, 100g brašna + još po potrebi, 1/4 kašičice muskantnog oraha, kašičica soli. Za sos: 1 crni luk, 2 čena belog luka, 250g očišćenog svežeg spanaća, 2 kašike brašna, 1 šoljica belog vina, 2 šoljice vode, 50g sirovog indijskog oraha, 1 kašika soja sosa, so, biber.
Zapečene lignje sa krompirom
Sastojci za zapečene lignje sa krompirom: 1kg neočisćenih lignji, 1kg krompira, 1 veci luk, 1 veća šargarepa, 2-3 čena belog luka, 1dl paradajz soka, 1-1,5 dl vina, so, biber, maslinovo ulje.
Posna Mimoza salata
Sastojci za posnu Mimoza salatu: 2 veća kuvana krompira, 300g posnog majoneza, 3 kuvane šargarepe, 100g praziluka, 300g kupusa, 1 čen belog luka, sirće, so, biber, ulje.
Posni burek
Sastojci za posni burek: 500 g tankih kora, 2 glavice crnog luka, 2 krompira, 400 g šampinjona, 3 kašike ulja, so, biber, suvi začin. Za premaz kora: 300 ml kisele vode, 100 ml ulja
Posna sarma od vinovog lista
Sastojci za posnu sarmu od vinovog lista:
30-40 vinovih listova,
1 šolja pirinča,
1 šargarepa (urendana),
1/2 kg crnog luka (iseckanog),
ulje,
1 krompir (urendan),
50 g sojinih ljuspica (poparenih),
50 g suncokreta (samlevenog),
so,
biber,
aleva paprika.
Posna čorba od kupusa ribanca
Sastojci za posnu čorbu od kupusa ribanca:
500 g kupusa ribanca,
glavica crnog luka,
kašika ulja,
crvena paprika,
2 krompira,
po kašičica slatke i ljute mlevene paprike,
250 ml povrtnog bujona,
2 karanfilića,
list lorbera,
prstohvat mlevenog kima,
kašika seckanog peršuna,
kašika posnog majoneza,
so,
biber.
Začinjeni krompir iz rerne
Sastojci za začinjeni krompir iz rerne:
800 g krompira,
2 čena belog luka,
3 kašike maslinovog ulja,
2 grančice ruzmarina,
so,
biber.