Sastojci za posne njoke u kremastom sosu od spanaća:
400g krompira,
100g brašna + još po potrebi,
1/4 kašičice muskantnog oraha,
kašičica soli.
Za sos:
1 crni luk,
2 čena belog luka,
250g očišćenog svežeg spanaća,
2 kašike brašna,
1 šoljica belog vina,
2 šoljice vode,
50g sirovog indijskog oraha,
1 kašika soja sosa,
so, biber.
Posne njoke u kremastom sosu od spanaća se pripremaju na sledeći način:
Krompir dobro oprati i kuvati ceo, u ljusci, dok ne bude mekan dovoljno da možete da ga probodete viljuškom.
Dobro ocedite i oljuštite.Ispasirajte krompir gnječilicom za pire što je finije moguće.
Dodajte soli i muskantnog oraha i promešajte.
Izručite krompir na radnu površinu, dodajte mu brašno i mesite.
Kada krompir više ne ispada iz smese već se lopta ponaša kao testo, ne morate više dodavati brašno.
Testo podelite na 4 dela i od svakog razvijajte “kobasice” koje sečete na delove veličine 1cm.
Svaku njoku možete oblikovati po svojoj volji.
Njoke se kuvaju u ključaloj vodi dok ne isplivaju na površinu.
SOS: Indijski orah potopite preko noći, ili ga prelijete vrelom vodom i ostavite makar pola sata.
Tada će omekšati i možete ga izblendirati sa par kašika sveže vode, tako da dobijete krem sir.Iseckajte crni i beli luk i propržite na malo ulja nekoliko minuta.
Dodajte dve kašike brašna, i kada počnu da se stvaraju grudvice, dolijte šoljicu vina i dve šoljice vode (ili više po potrebi).
Posolite i pobiberite.
Smesi dodajte svež spanać i poklopite kako bi se smanjio.
Kada se spanać spusti, dodajte krem sir od indijskog oraha, kao i soja sos, dobro promešajte i probajte ukus, po potrebi dosolite.
Sastojci za posnu salatu od rotkvica i avokada:
2 šolje rotkvica,
2 avokada,
1/4 crvenog luka,
1/4 šolje svežeg peršuna,
2 kašike maslinovog ulja,
1 kašika svežeg limunovog soka,
so i biber po ukusu,
seme susama za posipanje (opciono).
Koristimo kolačiće kako bi smo Vam osigurali najbolje korisničko iskustvo. Daljim korišćenjem ovog sajta smatraćemo da se slažete sa upotrebom kolačića.U reduSaznaj više