- Advertisement -
Sastojci za posne njoke u kremastom sosu od spanaća:
- 400g krompira,
- 100g brašna + još po potrebi,
- 1/4 kašičice muskantnog oraha,
- kašičica soli.
Za sos:
- 1 crni luk,
- 2 čena belog luka,
- 250g očišćenog svežeg spanaća,
- 2 kašike brašna,
- 1 šoljica belog vina,
- 2 šoljice vode,
- 50g sirovog indijskog oraha,
- 1 kašika soja sosa,
- so, biber.
Posne njoke u kremastom sosu od spanaća se pripremaju na sledeći način:
- Krompir dobro oprati i kuvati ceo, u ljusci, dok ne bude mekan dovoljno da možete da ga probodete viljuškom.
- Dobro ocedite i oljuštite.Ispasirajte krompir gnječilicom za pire što je finije moguće.
- Dodajte soli i muskantnog oraha i promešajte.
- Izručite krompir na radnu površinu, dodajte mu brašno i mesite.
- Kada krompir više ne ispada iz smese već se lopta ponaša kao testo, ne morate više dodavati brašno.
- Testo podelite na 4 dela i od svakog razvijajte “kobasice” koje sečete na delove veličine 1cm.
- Svaku njoku možete oblikovati po svojoj volji.
- Njoke se kuvaju u ključaloj vodi dok ne isplivaju na površinu.
- SOS: Indijski orah potopite preko noći, ili ga prelijete vrelom vodom i ostavite makar pola sata.
- Tada će omekšati i možete ga izblendirati sa par kašika sveže vode, tako da dobijete krem sir.Iseckajte crni i beli luk i propržite na malo ulja nekoliko minuta.
- Dodajte dve kašike brašna, i kada počnu da se stvaraju grudvice, dolijte šoljicu vina i dve šoljice vode (ili više po potrebi).
- Posolite i pobiberite.
- Smesi dodajte svež spanać i poklopite kako bi se smanjio.
- Kada se spanać spusti, dodajte krem sir od indijskog oraha, kao i soja sos, dobro promešajte i probajte ukus, po potrebi dosolite.
- Služite pomešano sa njokama!
OCENITE RECEPT:

Naziv recepta:
Posne njoke u kremastom sosu od spanaća
Autor:
posnajela.rs
Objavljen:
Vreme za pripremu:
Prosečna ocena:





- Advertisement -