Sastojci za posne njoke u kremastom sosu od spanaća:
400g krompira,
100g brašna + još po potrebi,
1/4 kašičice muskantnog oraha,
kašičica soli.
Za sos:
- Advertisement -
1 crni luk,
2 čena belog luka,
250g očišćenog svežeg spanaća,
2 kašike brašna,
1 šoljica belog vina,
2 šoljice vode,
50g sirovog indijskog oraha,
1 kašika soja sosa,
so, biber.
Posne njoke u kremastom sosu od spanaća se pripremaju na sledeći način:
Krompir dobro oprati i kuvati ceo, u ljusci, dok ne bude mekan dovoljno da možete da ga probodete viljuškom.
Dobro ocedite i oljuštite.Ispasirajte krompir gnječilicom za pire što je finije moguće.
Dodajte soli i muskantnog oraha i promešajte.
Izručite krompir na radnu površinu, dodajte mu brašno i mesite.
Kada krompir više ne ispada iz smese već se lopta ponaša kao testo, ne morate više dodavati brašno.
Testo podelite na 4 dela i od svakog razvijajte “kobasice” koje sečete na delove veličine 1cm.
Svaku njoku možete oblikovati po svojoj volji.
Njoke se kuvaju u ključaloj vodi dok ne isplivaju na površinu.
SOS: Indijski orah potopite preko noći, ili ga prelijete vrelom vodom i ostavite makar pola sata.
Tada će omekšati i možete ga izblendirati sa par kašika sveže vode, tako da dobijete krem sir.Iseckajte crni i beli luk i propržite na malo ulja nekoliko minuta.
Dodajte dve kašike brašna, i kada počnu da se stvaraju grudvice, dolijte šoljicu vina i dve šoljice vode (ili više po potrebi).
Posolite i pobiberite.
Smesi dodajte svež spanać i poklopite kako bi se smanjio.
Kada se spanać spusti, dodajte krem sir od indijskog oraha, kao i soja sos, dobro promešajte i probajte ukus, po potrebi dosolite.
Sastojci za posne lisnate pogačice: 410 g brašna za testo plus 100g za posipanje, 200 ml hladne vode, 70 ml ulja, kašičica soli, 250 g posnog margarina (sobne temperature), 100 g crne čokolade, prah šećer za posipanje