Sastojak: limun
Posna grilovana bukovača
Sastojci za posnu grilovanu bukovaču:
300 g bukovača,
3 kašike maslinovog ulja,
2 čena belog luka, sitno iseckana,
sok od pola limuna,
1 kašika soja sosa,
1 kašičica dimljene paprike,
svež timijan ili ruzmarin po ukusu,
so i biber po ukusu.
Posna tunjevina sa humusom
Sastojci za posnu tunjevinu sa humusom:
100 g tunjevine,
3 kašike humusa,
1 mali crni luk, sitno iseckan,
2 kisela krastavčića, sitno iseckana,
4 parčeta dvopeka,
sok od pola limuna,
so i biber po ukusu,
svež peršun za dekoraciju (po želji).
Posna kinoa salata sa brusnicama i orasima
Sastojci za posnu kinou salatu sa brusnicama i orasima:
200 g kinoe,
50 g sušenih brusnica,
50 g seckanih oraha,
2 kašike maslinovog ulja,
1 kašika limunovog soka,
so i biber po ukusu,
svež peršun (opciono).
Posna pečena bundeva sa tahini sosom
Sastojci za posnu pečenu bundevu sa tahini sosom:
1 srednja bundeva (hokajdo ili muškatna),
2 kašike maslinovog ulja,
1/2 kašičice soli,
1/2 kašičice bibera,
1/2 kašičice kumina (opciono).
Za tahini sos:
3 kašike tahinija,
2 kašike limunovog soka,
1 čen belog luka (sitno seckan ili rendan),
1 kašika maslinovog ulja,
50 ml vode (ili po potrebi),
so i biber po ukusu.
Posne špagete sa avokadom
Sastojci za posne špagete sa avokadom:
200 g posnih špageta,
1 zreo avokado,
1 čen belog luka,
2 kašike maslinovog ulja,
sok od pola limuna,
so i biber po ukusu,
svež bosiljak (po želji).
Posni lisnati štapići sa tahinijem
Sastojci za posne lisnate štapiće sa tahinijem:
Za lisnate štapiće:
1 pakovanje lisnatog testa (posnog),
1 kašika maslinovog ulja,
susam za posipanje,
so po ukusu.
Za tahini sos:
2 kašike tahini paste,
2 kašike limunovog soka,
1 čen belog luka, sitno iseckan,
2-3 kašike vode (ili više po potrebi),
so i biber po ukusu.
Posna kremasta čorba od šargarepe i đumbira
Sastojci za posnu kremastu čorbu od šargarepe i đumbira:
500 g šargarepe, iseckane na kolutove,
1 srednji crni luk, sitno iseckan,
2 čena belog luka,
1 kašičica svežeg narendanog đumbira (ili 1/2 kašičice sušenog),
1 kašika maslinovog ulja,
750 ml povrtnog bujona,
sok od 1/2 limuna,
so i biber po ukusu,
sveži peršun za dekoraciju.
Posna pasta sa pestom od rukole
Sastojci za posnu pastu sa pestom od rukole:
300 g posne paste (špageti, fusili ili penne),
2 šolje sveže rukole,
1/2 šolje maslinovog ulja,
1/4 šolje oraha ili pinjola,
2-3 čena belog luka,
sok od 1/2 limuna,
so i biber po ukusu,
posni parmezan (opciono).
Posna salata od prosa sa bundevom
Sastojci za posnu salatu od prosa sa bundevom:
1 šolja prosa,
200 g bundeve (isečene na kockice),
1 crveni luk (sitno seckan),
1 šaka sveže rukole,
2 kašike maslinovog ulja,
sok od 1 limuna,
so i biber po ukusu,
prstohvat cimeta (opcionalno),
2 kašike semenki bundeve (za dekoraciju).
Posna pasta sa spanaćem i pečurkama
Sastojci za posnu pastu sa spanaćem i pečurkama:
250 g posne paste (špageti, taljatele ili po izboru),
200 g svežeg spanaća,
200 g pečuraka (šampinjoni ili bukovače), iseckanih,
2 čena belog luka, sitno iseckana,
2 kašike maslinovog ulja,
so i biber po ukusu,
kašičica limunovog soka,
kašika bademovog mleka (opciono, za kremastiju teksturu).