Sastojak: majčina dušica
Posni potaž od celera i oraha
Sastojci za posni potaž od celera i oraha:1kg celera,100g crnog luka,100g oraha,1 veza majčine dušice,so,beli biber,maslinovo ulje,4 kašike posne pavlake za kuvanje.
Posne kocke od palente sa gljivama
Sastojci za posne kocke od palente sa gljivama:2 šolje povrtnog bujona,½ šolje instant palente,1 kašika margarina,1 kašičica soli,2 veće glavice crvenog luka,1 kašika blazamičnog octa,1 kašika smeđeg šećera,2 kašike maslinovog ulja.Za gljive:400 g gljiva, očišćenih i naseckanih,1 kašičica svežih listova majčine dušice,3 kašike crnog vina,2 kašike maslinovog ulja,1 čen belog luka,so, biber.
Posna pašteta od tunjevine i kikiriki putera
Sastojci za posnu paštetu od tunjevine i kikiriki putera: 1 konzerva oceđene tunjevine u komadima, 4 kašičice kikiriki putera, 2 kašičice senfa, sok od pola limuna,1/2 kašičice sušene majčine dušice ili ruzmarina.
Vegetarijanska jela koja morate probati
U iznetim receptima nekada smo koristili maslinovo, bundevino ili suncoretovo hladno ceđeno ulje, kao i začinsko bilje: peršun, celerov list, ruzmarin, mažuran, majčinu dušicu, bosiljak, divlji luk (sremuš), žalfiju, mirođiju i dr.
Brancin na povrću
Sastojci za brancin na povrću:
1 brancin 500-600 g,
1 paradajz,
1/2 zelene paprike,
1/2 crvene paprike,
1 manji praziluk,
1 manja glavica crnog luka,
1/6 kašičice semena morača,
1/2 kašičice naseckanih listova peršuna,
1/4 kašičice origana,
1/4 kašičice majčine dušice,
maslinovo ulje,
limun,
so,
biber.
Francuska riblja čorba
Sastojci za francusku riblju čorbu:
750 g ribe,
500 g dagnji,
2 živa raka (oko 500 g),
3 velike glavice crnog luka,
2 korena praziluka,
3 čena belog luka,
1 veza peršuna,
1 dl maslinovog ulja,
1/2 kašičice majčine dušice,
1/2 kašičice mirođije,
1 list lovora,
1 komadić kore od pomorandže,
2 kesice šafrana,
1/2 l belog vina,
biber,
so.
Posne pogačice
Sastojci za posne pogačice:
po 100 g raženih, ovsenih, sojinih, pšeničnih i ječmenih pahuljica,
kisela voda,
crni luk (ili praziluk),
beli luk,
konzerva tunjevine,
začini po izboru (so, biber, kurkuma, peršun, majčina dušica, senf, kečap…)
povrće po izboru seckano na kockice (šargarepa, krompir, tikvice, keleraba, paprika, plavi paradajz, rotkva, blitva, spanać, sremuš…)
brašno ili prezle.
Posne ćufte od žitarica
Sastojci za posne ćufte od žitarica:
Za pire:
1,6 kg krompira,
glavica crnog luka,
2 kašike maslinovog ulja,
2 kašike mešanog začinskog bilja,
muskatni oraščić,
so,
biber,
2 kašike biljnog margarina.
Za sos:
6 kašika maslinovog ulja,
2 čena belog luka,
kašika peršuna,
pola kašike majčine dušice,
pola kašike ruzmarina,
kašika seckanih maslinki.
Za ćufte:
200 g tunjevine,
20 g pšeničnih klica,
20 g kornflejksa,
prezle.
Domaći čips
Sastojci za domaći čips:
1 veliki krompir,
prstohvat sušene majčine dušice,
prstohvat soli,
prstohvat crnog bibera.
Posni šnite od sočiva i pečurki
Sastojci za posno šnite od sočiva i pečurki:
500 g sočiva,
375 g pečurki po želji,
250 g smrznutog kukuruza,
2 krompira,
2 šargarepe,
2 čena belog luka,
glavica crnog luka,
pola kašičice sušene majčine dušice,
pola veze peršuna,
kašika brašna,
ulje,
so,
biber.