Sastojak: maslinovo ulje
Posni tost sa avokadom
Sastojci za posni tost sa avokadom:
2 zrele avokada,
4 kriške integralnog hleba,
1 kašika limunovog soka,
so i biber po ukusu,
1 čen belog luka, sitno iseckan (opciono),
1 kašika maslinovog ulja,
sveži paradajz ili krastavac (opciono).
Posna palenta sa tunjevinom
Sastojci za posnu palentu sa tunjevinom:
1 šolja kukuruznog brašna (palente),
4 šolje vode,
1 kašičica soli,
1 konzerva tunjevine,
1 šolja narendanog tofua,
2 kašike maslinovog ulja,
1 čen belog luka, sitno iseckan,
sveži peršun ili bosiljak za dekoraciju (opciono).
Posni sos od avokada
Sastojci za posni sos od avokada:
2 zrela avokada,
1 čen belog luka,
sok od 1 limete,
2 kašike maslinovog ulja,
1/4 šolje svežeg korijandera ili peršuna,
so i biber po ukusu.
Posni sendvič sa falafelom
Sastojci za posni sendvič sa falafelom:
1 šolja suvihi leblebija(potopljene),
1 mali crni luk, sitno iseckan,
2 čena belog luka,
1/4 šolje svežeg peršuna, sitno iseckanog,
1/4 šolje svežeg korijandera, sitno iseckanog (opciono),
1 kašičica kima,
1 kašičica praška za pecivo,
3 kašike brašna (pšenično ili bezglutensko),
so i biber po ukusu,
maslinovo ulje za prženje,
integralne lepinje ili pita hleb,
sveže povrće (paradajz, krastavac, zelena salata),
tahini sos ili humus za premazivanje.
Posno varivo od bundeve
Sastojci za posno varivo od bundeve:
1 kg bundeve, oljuštene i iseckane na kockice,
1 veliki crni luk, iseckan,
2 šargarepe, iseckane,
2 krompira, iseckana na kockice,
2 čena belog luka, sitno iseckana,
1 litra povrćnog bujona,
2 kašike maslinovog ulja,
1 kašičica mlevenog đumbira,
1/2 kašičice cimeta,
so i biber po ukusu,
svež peršun za dekoraciju.
Posni punjeni patlidžan sa povrćem
Sastojci za posni punjeni patlidžan sa povrćem:
2 velika patlidžana,
1 crvena paprika,
1 zelena paprika,
1 srednji crni luk,
2 čena belog luka,
1 šolja seckanog paradajza (svež ili konzerviran),
200 g tofua,
2 kašike maslinovog ulja,
1 kašičica origana,
so i biber po ukusu,
svež peršun za dekoraciju.
Posni namaz od soje
Sastojci za posni namaz od soje:
1 šolja kuvanih sojinih zrna,
2 kašike tahini (sezamovog paste),
2 čena belog luka,
sok od 1 limuna,
2 kašike maslinovog ulja,
so i biber po ukusu,
voda po potrebi.
Posna musaka sa spanaćem i šampinjonima
Sastojci za posnu musaku sa spanaćem i šampinjonima:
500 g krompira,
400 g svežeg spanaća,
300 g šampinjona,
1 veliki crni luk,
3 čena belog luka,
200 ml biljnog mleka (sojino, bademovo ili ovseno),
3 kašike brašna,
50 ml maslinovog ulja,
so i biber po ukusu,
1 kašičica muskatnog oraščića,
1 kašika seckanog svežeg peršuna.
Posna prolećna salata
Sastojci za posnu prolećnu salatu:
200 g sveže rukole,
1 krastavac,
2 šargarepe,
1 crvena paprika,
200 g čeri paradajza,
1 avokado,
50 g crvenog luka,
100 g kuvanog leblebija (slanutka),
2 kašike maslinovog ulja,
sok od 1 limuna,
so i biber po ukusu,
1 kašika seckanog svežeg bosiljka ili peršuna.
Posne špagete sa spanaćem
Sastojci za posne špagete sa spanaćem:
250 g posnih špageta,
300 g svežeg spanaća,
3 čena belog luka,
50 ml maslinovog ulja,
200 ml biljne pavlake,
so i biber po ukusu,
1 kašika limunovog soka.