Sastojak: maslinovo ulje
Mornarska salata
Sastojci za mornarsku salatu:
12 sardela iz salamure (ili konzerve),
3 sveže crvene paprike,
200 g spanaća,
1 krastavac (može i kiseli),
2 glavice crnog luka,
šaka maslina,
6 paradajza,
2-3 čena belog luka,
1 limun i sok od 1 limuna,
4 kašike maslinovog ulja,
100 g boranije,
kapar,
majoran,
biber,
so.
Posna pikantna pirinač salata
Sastojci za posnu pikantnu pirinač salatu:
200 g pirinča,
veza mirođije,
1/2 kg paradajza,
2 paprike,
glavica crnog luka,
1 veza peršuna,
šoljica limunovog soka,
šaka crnih maslina,
6 kašika maslinovog uja,
so,
biber.
Posne lazanje sa bakalarom i šampinjonima
Sastojci za posne lazanje sa bakalarom i šampinjonima:
250 g posnih kora za lazanje od spanaća (ukoliko ne nadjete, mogu i deblje kore za gibanicu),
150 g bakalara,
250 g šampinjona,
1 kiseli krastavac,
1 crvena paprika,
celerov list,
4 kašike maslinovog ulja,
1 dl belog vermuta,
sos od paradajza,
2 kašike brašna,
šolja vode,
kašika ulja,
10 g margarina,
kari,
šafran,
so,
biber.
Hilandarski pindžur
Sastojci za hilandarski pindžur:
10 većih crvenih paprika,
1 plavi patlidžan,
1 paradajz,
1 krastavac,
veza zeleni (peršun, celer),
sok od 1 limuna,
5 kašika maslinovog ulja,
biber, so.
Posna čorba od bundeve
Sastojci za posnu čorbu od bundeve:
1 kg bundeve,
1 šipka cimeta,
1 glavica crnog luka,
7 česanja belog luka,
1 kašikica kumina u prahu,
2 kašikice malteksa,
1 kašika morske soli,
2 kašike hladno ceđenog maslinovog ulja ulja,
1 l vode.
Posna salata od hobotnice
Sastojci za posnu salatu od hobotnice:
1 kg hobotnice,
3 čena belog luka,
mladi luk ili praziluk,
1 lovorov list,
šaka seckanog peršuna,
1 limun,
maslinovo ulje,
biber,
so.
Posna salata od spanaća sa kukuruzom i šargarepom
Sastojci za posnu salatu od spanaća sa kukuruzom i šargarepom:
300 g spanaća,
200 g kukuruza šećerca,
2 šargarepe,
2 limuna,
½ kašike selena,
so,
1,5 kašika maslinovog ulja.
Račići sa pečurkama i paradajzićima
Sastojci za račiće sa pečurkama i paradajzićima:
malo maslinovog ulja,
račići po želji,
pečurke po želji,
paradajzčići po želji,
vegeta,
biber,
so.
Dimljeni šaran
Sastojci za dimljeni šaran:
1,5 kg dimljenog šarana,
1 limun (sok),
2-3 lista zelene salate,
3-4 paprike iz turšije,
maslinovo ulje.
Posni đuveč
Sastojci za posni djuveč:
praziluk,
glavica crnog luka,
češanj belog luka,
2-3 šargarepe,
paškanat,
po jedna crvena, zelena i žuta paprika,
tikvica,
paradajz svež oljušten, domaći kuvani ili iz konzerve,
šolja pirinča,
dobro maslinovo ili suncokretovo ulje,
so,
biber,
peršunov list.