Sastojak: maslinovo ulje
Toskanska čorba
Sastojci za toskansku čorbu:
100 g sitnog crnog pasulja,
grančica žalfije,
2 čena belog luka,
0,8 dl maslinovog ulja,
2 manje glavice luka,
koren celera,
2 šargarepe,
2 krompira,
100 g šampinjona,
pola glavice kupusa,
150 g tikvica,
strugana kora limuna,
pola veze peršuna,
grančica majčine dušice,
komadić svežeg đumbira,
4 kriške domaćeg hleba,
so.
Posna salata od pečuraka
Sastojci za posnu salatu od pečuraka:
500 g pečuraka,
2-3 lista celera,
1 glavica crnog luka,
5 čena belog luka,
maslinovo ulje,
vinsko sirće,
iseckan peršun,
so.
Posni paprikaš od mešane ribe
Sastojci za posni paprikaš od mešane ribe:
1 kg bele ribe,
1 kg plave ribe,
500 g crnog luka,
10 suvih šljiva,
1 veza peršuna,
1/2 kuvanog paradajza,
maslinovo ulje,
so,
biber.
Posna šarena salata
Sastojci za posnu šarenu salatu:
čaša od jogurta kus-kusa (može se nabaviti u prodavnicama zdrave hrane),
čaša vode,
kašičica soli,
konzerva od 400 g crvenog pasulja, krupnog zrna,
konzerva od 400 g kukuruza šećerca,
pola glavice crvenog luka,
pola veze peršuna,
ljuta papričica.
Pastrmka u povrću
Sastojci za pastrmku u povrću:
4 fileta pastrmke,
250 g oljuštenog paradajza iz konzerve,
4 manja korena celera sa listovima,
2 glavice luka,
4 kašike maslinovog ulja,
0,5 dl suvog belog vina,
vršna kašičica mariniranih kapara,
malo brašna,
sušenog origana,
so,
biber.
Hobotnica u vinu
Sastojci za hobotnicu u vinu:
1 kg očišćene hobotnice,
800 g pelato paradajza,
0,5 dl maslinovog ulja,
200 g ukiseljenog luka,
3 dl crnog vina,
2 lista lovora,
1 kašičica origana,
crni biber u zrnu,
2 kašike seckanog peršuna
Jegulja u belom vinu
Sastojci za jegulju u belom vinu:
jegulja teška oko 1 kg,
1 dl maslinovog ulja,
2-3 glavice crnog luka,
4-5 čenova belog luka,
100 g paradajz pirea ili svežeg paradajza,
1 veza peršuna,
0,3 dl lozovače,
1 dl belog vina,
0,3 dl sirćeta,
biber,
so.
Baget sa paradajzom i bosiljkom
Sastojci za baget sa paradajzom i bosiljkom:
15 mini paradajza,
12 liski bosiljka isečenog na trakice,
2 čena belog luka, mrvljenog,
1 kašika crnog luka u prahu,
1 kašičica maslinovog ulja,
1 kašičica soja sosa,
1 kašičica crnog bibera,
francuski baget hleb 1/2, tanko sečen.
Pastrmka sa šampinjonima
Sastojci za pastrmku sa šampinjonima:
4 pastrmke,
100 g margarina,
3 kašike maslinovog ulja,
250 g svežih na listiće iseckanih šampinjona,
kašičica soka od limuna,
3 na kolute iseckane manje glavice crnog luka,
kašika hlebnih mrvica (prezli),
malo brašna,
biber,
so.
Mornarska salata
Sastojci za mornarsku salatu:
12 sardela iz salamure (ili konzerve),
3 sveže crvene paprike,
200 g spanaća,
1 krastavac (može i kiseli),
2 glavice crnog luka,
šaka maslina,
6 paradajza,
2-3 čena belog luka,
1 limun i sok od 1 limuna,
4 kašike maslinovog ulja,
100 g boranije,
kapar,
majoran,
biber,
so.