- Advertisement -
Sastojci za posne letnje sarmice:
- 40 listova blitve,
- 200 g mešavine orzo paste, izraelskog kuskusa, sočiva, ječma, leblebija, kinoe…. ako nemate ovu mešavinu onda 200 g pirinča,
- 4 veće šargarepe,
- 1 struk praziluka,
- 3 veća čena belog luka,
- 1 ljuta paprika,
- 2 struka celera,
- 400 g šampinjona, bukovače ili shitaki,
- 1 puna kašika sino iseckane mirođije ili peršuna,
- suvi začin,
- 1 kašičica mlevene dimljene paprike,
- biber,
- so,
- 2 kašike maslinovog ulja,
-
2 ravne kašike paradajz pirea.
Posne letnje sarmice se prave na sledeći način:
- U veću šerpu sipati vodu i kašičicu soli i pustiti da provri.
- U provrelu vodu blanširati lostove blitve, koje ste prethodno oprali i očistili od debelih žilica.
- Blanširane listove staviti u ledenu vodu i ostaviti ih da se potpuno ohlade u toj vodi i onda ih ocediti.
- Mešavinu kuskusa ili pirinač staviti u šerpicu, naliti sa vodom i dodati pola kašičice soli i kad provri, kuvati 5 do 7 minuta, skloniti sa ringle i sipati u cediljku da se ocedi od viška vode.
- U veći i dublji tiganj sipati 2 kašike maslinovog ulja.
- Dodati praziluk, koji ste dobro oprali pod mlazom hladne vode i iseckali na sitnije komadiće i pržiti da malo omekša.
- Šargarepu očistiti i iseći na sitnije kockice, dodati u praziluk i pržiti nekoliko minuta, dodati sitno iseckanu ljutu papriku, kojoj ste otklonili semenke i žilice i pržiti i na kraju dodati pečurke, i pržiti sve zajedno dok sva voda ne uvri.
- Na kraju dodati beli luk, mirođiju ili peršun, pobiberiti, posoliti i dodati suvi začin, i na kraju dodati oceđen pirinač ili mešavinu izraelskog kuskusa,izmešati sve zajedno.
- Na list blitve staviti punu kašičicu mase od kuskusa, ako su listovi veći, može i dve kašičice, i zaviti u rolnicu na isti način kao što zavijate sarme.
- Poređati sarmice u zemljanu posudu.
- U tiganj, u kom ste pržili povrće staviti paradajz pire, pire od paprike ili ajvar, posoliti i pobiberiti,naliti sa litrom vode ili povrtnim temeljcem, sve izmešati dobro i preliti preko sarmica.
- Pokriti sa poklopcem ili sa folijom, dobro ušuškati okolo.
- Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 185°C oko 45minuta, otklopiti ili skinuti foliju i ostaviti još desetak minuta da se zapeče odozgore.
OCENITE RECEPT:

Naziv recepta:
Autor: 



Based on 1 Review(s)
Posne letnje sarmice
posnajela.rs
Objavljen:
Vreme za pripremu:
Prosečna ocena:





- Advertisement -