200 g mešavine orzo paste, izraelskog kuskusa, sočiva, ječma, leblebija, kinoe…. ako nemate ovu mešavinu onda 200 g pirinča,
4 veće šargarepe,
1 struk praziluka,
3 veća čena belog luka,
1 ljuta paprika,
2 struka celera,
400 g šampinjona, bukovače ili shitaki,
1 puna kašika sino iseckane mirođije ili peršuna,
suvi začin,
1 kašičica mlevene dimljene paprike,
biber,
so,
2 kašike maslinovog ulja,
2 ravne kašike paradajz pirea.
Posne letnje sarmice se prave na sledeći način:
U veću šerpu sipati vodu i kašičicu soli i pustiti da provri.
U provrelu vodu blanširati lostove blitve, koje ste prethodno oprali i očistili od debelih žilica.
Blanširane listove staviti u ledenu vodu i ostaviti ih da se potpuno ohlade u toj vodi i onda ih ocediti.
Mešavinu kuskusa ili pirinač staviti u šerpicu, naliti sa vodom i dodati pola kašičice soli i kad provri, kuvati 5 do 7 minuta, skloniti sa ringle i sipati u cediljku da se ocedi od viška vode.
U veći i dublji tiganj sipati 2 kašike maslinovog ulja.
Dodati praziluk, koji ste dobro oprali pod mlazom hladne vode i iseckali na sitnije komadiće i pržiti da malo omekša.
Šargarepu očistiti i iseći na sitnije kockice, dodati u praziluk i pržiti nekoliko minuta, dodati sitno iseckanu ljutu papriku, kojoj ste otklonili semenke i žilice i pržiti i na kraju dodati pečurke, i pržiti sve zajedno dok sva voda ne uvri.
Na kraju dodati beli luk, mirođiju ili peršun, pobiberiti, posoliti i dodati suvi začin, i na kraju dodati oceđen pirinač ili mešavinu izraelskog kuskusa,izmešati sve zajedno.
Na list blitve staviti punu kašičicu mase od kuskusa, ako su listovi veći, može i dve kašičice, i zaviti u rolnicu na isti način kao što zavijate sarme.
Poređati sarmice u zemljanu posudu.
U tiganj, u kom ste pržili povrće staviti paradajz pire, pire od paprike ili ajvar, posoliti i pobiberiti,naliti sa litrom vode ili povrtnim temeljcem, sve izmešati dobro i preliti preko sarmica.
Pokriti sa poklopcem ili sa folijom, dobro ušuškati okolo.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 185°C oko 45minuta, otklopiti ili skinuti foliju i ostaviti još desetak minuta da se zapeče odozgore.