200 g mešavine orzo paste, izraelskog kuskusa, sočiva, ječma, leblebija, kinoe…. ako nemate ovu mešavinu onda 200 g pirinča,
4 veće šargarepe,
1 struk praziluka,
3 veća čena belog luka,
1 ljuta paprika,
2 struka celera,
400 g šampinjona, bukovače ili shitaki,
1 puna kašika sino iseckane mirođije ili peršuna,
suvi začin,
1 kašičica mlevene dimljene paprike,
biber,
so,
2 kašike maslinovog ulja,
2 ravne kašike paradajz pirea.
Posne letnje sarmice se prave na sledeći način:
U veću šerpu sipati vodu i kašičicu soli i pustiti da provri.
U provrelu vodu blanširati lostove blitve, koje ste prethodno oprali i očistili od debelih žilica.
Blanširane listove staviti u ledenu vodu i ostaviti ih da se potpuno ohlade u toj vodi i onda ih ocediti.
Mešavinu kuskusa ili pirinač staviti u šerpicu, naliti sa vodom i dodati pola kašičice soli i kad provri, kuvati 5 do 7 minuta, skloniti sa ringle i sipati u cediljku da se ocedi od viška vode.
U veći i dublji tiganj sipati 2 kašike maslinovog ulja.
Dodati praziluk, koji ste dobro oprali pod mlazom hladne vode i iseckali na sitnije komadiće i pržiti da malo omekša.
Šargarepu očistiti i iseći na sitnije kockice, dodati u praziluk i pržiti nekoliko minuta, dodati sitno iseckanu ljutu papriku, kojoj ste otklonili semenke i žilice i pržiti i na kraju dodati pečurke, i pržiti sve zajedno dok sva voda ne uvri.
Na kraju dodati beli luk, mirođiju ili peršun, pobiberiti, posoliti i dodati suvi začin, i na kraju dodati oceđen pirinač ili mešavinu izraelskog kuskusa,izmešati sve zajedno.
Na list blitve staviti punu kašičicu mase od kuskusa, ako su listovi veći, može i dve kašičice, i zaviti u rolnicu na isti način kao što zavijate sarme.
Poređati sarmice u zemljanu posudu.
U tiganj, u kom ste pržili povrće staviti paradajz pire, pire od paprike ili ajvar, posoliti i pobiberiti,naliti sa litrom vode ili povrtnim temeljcem, sve izmešati dobro i preliti preko sarmica.
Pokriti sa poklopcem ili sa folijom, dobro ušuškati okolo.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 185°C oko 45minuta, otklopiti ili skinuti foliju i ostaviti još desetak minuta da se zapeče odozgore.
Koristimo kolačiće kako bi smo Vam osigurali najbolje korisničko iskustvo. Daljim korišćenjem ovog sajta smatraćemo da se slažete sa upotrebom kolačića.U reduSaznaj više