Posne letnje sarmice

715
- Advertisement -

Posne letnje sarmice

- Sponzor recepta -
Baner D - Mamas (Omnico)

Sastojci za posne letnje sarmice:

  • 40 listova blitve,
  • 200 g mešavine orzo paste, izraelskog kuskusa, sočiva, ječma, leblebija, kinoe…. ako nemate ovu mešavinu onda 200 g pirinča,
  • 4 veće šargarepe,
  • 1 struk praziluka,
  • 3 veća čena belog luka,
  • 1 ljuta paprika,
  • 2 struka celera,
  • 400 g šampinjona, bukovače ili shitaki,
  • 1 puna kašika sino iseckane mirođije ili peršuna,
  • suvi začin,
  • 1 kašičica mlevene dimljene paprike,
  • biber,
  • so,
  • 2 kašike maslinovog ulja,
  • 2 ravne kašike paradajz pirea.

Posne letnje sarmice se prave na sledeći način:

  1. U veću šerpu sipati vodu i kašičicu soli i pustiti da provri.
  2. U provrelu vodu blanširati lostove blitve, koje ste prethodno oprali i očistili od debelih žilica.
  3. Blanširane listove staviti u ledenu vodu i ostaviti ih da se potpuno ohlade u toj vodi i onda ih ocediti.
  4. Mešavinu kuskusa ili pirinač staviti u šerpicu, naliti sa vodom i dodati pola kašičice soli i kad provri, kuvati 5 do 7 minuta, skloniti sa ringle i sipati u cediljku da se ocedi od viška vode.
  5. U veći i dublji tiganj sipati 2 kašike maslinovog ulja.
  6. Dodati praziluk, koji ste dobro oprali pod mlazom hladne vode i iseckali na sitnije komadiće i pržiti da malo omekša.
  7. Šargarepu očistiti i iseći na sitnije kockice, dodati u praziluk i pržiti nekoliko minuta, dodati sitno iseckanu ljutu papriku, kojoj ste otklonili semenke i žilice i pržiti i na kraju dodati pečurke, i pržiti sve zajedno dok sva voda ne uvri.
  8. Na kraju dodati beli luk, mirođiju ili peršun, pobiberiti, posoliti i dodati suvi začin, i na kraju dodati oceđen pirinač ili mešavinu izraelskog kuskusa,izmešati sve zajedno.
  9. Na list blitve staviti punu kašičicu mase od kuskusa, ako su listovi veći, može i dve kašičice, i zaviti u rolnicu na isti način kao što zavijate sarme.
  10. Poređati sarmice u zemljanu posudu.
  11. U tiganj, u kom ste pržili povrće staviti paradajz pire, pire od paprike ili ajvar, posoliti i pobiberiti,naliti sa litrom vode ili povrtnim temeljcem,  sve izmešati dobro i preliti preko sarmica.
  12. Pokriti sa poklopcem ili sa folijom, dobro ušuškati okolo.
  13. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 185°C oko 45minuta, otklopiti ili skinuti foliju  i ostaviti još desetak minuta da se zapeče odozgore.

 

 

 

 

 

OCENITE RECEPT:
recipe image
Naziv recepta:
Posne letnje sarmice
Autor:
Objavljen:
Vreme za pripremu:
Prosečna ocena:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
- Advertisement -