- Advertisement -
Sastojci za posnu lazanju sa paradajz sosom:
- kore za lazanju – 250g (bez jaja),
- paradajz pire – 500g (ili mleveni sveži paradajz),
- celer – 1/2 struka,
- bosiljak,
- 1 glavica crnog luka,
- 3 čena belog luka,
- 100ml vode,
- 250 – 300g mešavine povrća,
- so,
- 50ml maslinovog ulja,
- posni sir.
Posni bešamel:
- 520ml bademovog ili sojinog mleka,
- 45ml maslinovog ulja,
- muskatni oraščić,
- biber,
- so.
Posna lazanja sa paradajz sosom se priprema na sledeći način:
- Luk, celer i beli luk sitno iseći ili sameleti.
- Pržiti 7-8 minuta na umerenoj vatri i dodati povrće koje je prethodno obareno.
- Pržiti sve 2-3 minuta, sipati paradajz pire, so, šećer, vodu i bosiljak.
- Kuvati sos 25 minuta ispod poklopca, a na kraju skinuti poklopac i mešati da bi se redukovala gustina.
- Za bešamel sos zagrejati ulje i u njemu propržiti brašno.
- Sipati toplo bademovo ili sojino mleko i energično mešati dok ne postane glatko.
- Začiniti biberom, muskatnim oraščićem,dodati prstohvat soli i kuvati dok se ne zgusne, oko 10 minuta.
- Kore za lazanju pripremiti prema uputstvu na pakovanju.
- Namazati pleh uljem i sipati tanak sloj bešamela.
- Ređati sloj kora, sloj povrća, malo bešamela i posne sireve po želji dok se ne potroše sastojci.
- Završiti korama i preliti bešamelom.
- Peći lazanje na 180 stepeni oko 25 minuta.
OCENITE RECEPT:

Naziv recepta:
Posna lazanja sa paradajz sosom
Autor:
posnajela.rs
Objavljen:
Vreme za pripremu:
Prosečna ocena:





- Advertisement -