Posna lazanja sa paradajz sosom

3057
- Advertisement -

Posna lazanja sa paradajz sosom

- Sponzor recepta -
Baner D - Mamas (Omnico)

Sastojci za posnu lazanju sa paradajz sosom:

  • kore za lazanju – 250g (bez jaja),
  • paradajz pire – 500g (ili mleveni sveži paradajz),
  • celer – 1/2 struka,
  • bosiljak,
  • 1 glavica crnog luka,
  • 3 čena belog luka,
  • 100ml vode,
  • 250 – 300g mešavine povrća,
  • so,
  • 50ml maslinovog ulja,
  • posni sir.

Posni bešamel:

  • 520ml bademovog ili sojinog mleka,
  • 45ml maslinovog ulja,
  • muskatni oraščić,
  • biber,
  • so.

Posna lazanja sa paradajz sosom se priprema na sledeći način:

  1. Luk, celer i beli luk sitno iseći ili sameleti.
  2. Pržiti 7-8 minuta na umerenoj vatri i dodati povrće koje je prethodno obareno.
  3. Pržiti sve 2-3 minuta, sipati paradajz pire, so, šećer, vodu i bosiljak.
  4. Kuvati sos 25 minuta ispod poklopca, a na kraju  skinuti poklopac i mešati da bi se redukovala gustina.
  5. Za bešamel sos zagrejati ulje i u njemu propržiti brašno.
  6. Sipati toplo bademovo ili sojino mleko i energično mešati dok ne postane glatko.
  7. Začiniti biberom, muskatnim oraščićem,dodati prstohvat soli i kuvati dok se ne zgusne, oko 10 minuta.
  8. Kore za lazanju pripremiti prema uputstvu na pakovanju.
  9. Namazati pleh uljem i sipati tanak sloj bešamela.
  10. Ređati sloj kora, sloj povrća, malo bešamela i posne sireve po želji  dok se ne potroše sastojci.
  11. Završiti korama i preliti bešamelom.
  12. Peći lazanje na 180 stepeni oko 25 minuta.
OCENITE RECEPT:
recipe image
Naziv recepta:
Posna lazanja sa paradajz sosom
Autor:
Objavljen:
Vreme za pripremu:
Prosečna ocena:
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)
- Advertisement -