Sastojak: prezla
Nanina boranija u dunstu
Sastojci za Naninu boraniju u dunstu:
1 kg boranije,
2 glavice crnog luka,
3 šargarepe,
2 korena peršuna,
1 koren celera,
1 glavica belog luka,
sok od 1 limuna,
kašika prezli,
ulje,
peršun,
biber,
so.
Supa od šargarepe
Potrebno je:
300 gr šargarepe,
kašika prezle,
ulje,
so,
biber,
peršun.
Priprema:
Oprati, očistiti i na kolutove izrezati 300 gr šargarepe.
Kuvati ih dok ne omekšaju, a zatim propasirati i staviti na zapršku...
Posne knedle od krompira
Sastojci za posne knedle od krompira:
500 g krompira,
500 g brašna,
prezle,
so.
Lignje punjene pipcima
Sastojci za lignje punjene pipcima:
1,5 kg lignji,
glavica belog luka,
kapar,
so,
ulje,
peršunov list,
prezle,
brašno.
Domaća posna baklava
Sastojci za domaću posnu baklavu:
500 g tankih kora,
150 g mlevenih oraha,
200 g šećera,
150 g suvog grožđa,
prezle.
Za preliv:
600 g šećera,
3 dl vode.
Posne pljeskavice od pirinča i pire krompira
Sastojci za posne pljeskavice od pirinča i pire krompira:
1 šolja (2,5 dl) kuvanog pirinča,
1 šolja pire krompira,
150 g crnog luka,
2 čena belog luka,
1 kašika svežeg iseckanog peršuna,
3 kašike prezli,
so i biber po ukusu,
ulje.
Posna pita sa orasima i cimetom
Sastojci za posnu pitu sa orasima i cimetom:
500 g kora za pitu,
400 g oraha,
100 g prezli,
5 kašika šećera,
kesica cimeta,
kora od jedne pomorandže.
Posne pljeskavice od krompira
Sastojci za posne pljeskavice od krompira:
1/2 kg krompira,
5 kašika brašna,
100 g komadića od soje,
dve kašike paradajz pirea,
prezle,
ulje,
so,
biber.
Posne knedle sa šljivama
Sastojci za posne knedle sa šljivama:
1 kg krompira,
2 kašike brašna,
3 kašike ulja,
suve šljive,
šećer,
prezle.
Posne crvene korpice od paradajza
Sastojci za posne crvene korpice:
4 velika paradajza,
2 kašike posnog maslaca,
velika glavica crnog luka,
6 čenova belog luka,
5 kašika prezli,
2 kašike ruzmarina,
so i biber po ukusu.