Pastrmka sa šampinjonima se priprema na sledeći način:
Pastrmke očistiti i oprati.
Spolja i iznutra natrljati ih solju i biberom, pa uvaljati u brašno i propržiti na vrelom ulju i rastopljenom margarinu da dobiju zlatno žutu boju.
U međuvremenu u drugom tiganju rastopiti drugu polovinu margarina pa prodinstati šampinjone i na kraju ih poprskati sokom od limuna.
U vatrostalnu činiju prvo staviti dinstane šampinjone, preko njih poređati pastrmke, pa sve preliti uljem u kome su se pržile pastrmke i pečurke, sitnim prezlama i začinom po ukusu.
Sastojci za posne projice sa akva-fabom:2dl vode od leblebija,1 čaša (od 2dl) speltinog brašna,1/2 čaše (od 2dl) ražanog brašna,1/2 praška za pecivo,150g praziluka,prstohvat ili dva morske soli,1/2 čaše maslinovog ulja,1dl mineralne vode (samo po potrebi).