Sastojak: ruzmarin
Džem od krušaka i ruzmarina
Sastojci za džem od krušaka i ruzmarina:
8 šolja očišćenih zrelih krušaka viljamovki
2 kašičice sitno rendane kore limuna
125 ml sveže ceđenog limunovog soka
3 šolje šećera
šolja meda
2 kašike seckanog lista ruzmarina.
5 recepata za posne pizze koje morate probati
Pogledajte recepte za pet posnih pizza koje morate probati. Izabrali smo najbolje posne pizze za vas.
Najbolje riblje pljeskavice
Sastojci za riblje pljeskavice:
razna riba (poželjno je imati šarana 20%, pastrmke 10%, ostalo su kvalitetnije ciprinide kao što su plotica, klen, škobalj, mrena, od drugih vrsta može som, grgeč...).
Posno zapečeno povrće
Sastojci za posno zapečeno povrće:
700 g paradajza,
2 tikvice,
1 patlidžan,
4 čena belog luka,
2 grančice ruzmarina,
4 lovorova lista,
maslinovo ulje,
so,
biber,
prstohvat ljute paprike.
Posna francuska mućkalica
Sastojci za posnu francusku mućkalicu:
250 g tikvica,
plavi patlidžan,
400 g paradajza,
2 glavice crnog luka,
crvena i žuta paprika,
2 čena belog luka,
po 3 grančice timijana i origana,
po 2 grančice bosiljka i ruzmarina,
3-4 kašike ulja,
2 kašike paradajz pirea,
100-150 ml povrtnog bujona,
so i biber.
Tolstolobik sa svežim začinskim biljem
Sastojci za tolstolobika sa svežim začinskim biljem:
700 g tolstolobika,
2 veća čena belog luka,
sveže začinsko bilje u količini po ukusu: žalfija, ruzmarin, bosiljak, limunova trava, peršun, nana, kari,
mešavina suvog biljnog začina,
ulja po potrebi.
Posni špageti sa aromatičnim biljem
Sastojci za posne špagete sa aromatičnim biljem:
320 g tankih posnih špageta,
pola suve ljute papričice,
1 čen belog luka,
150 ml maslinovog ulja,
50 g biljnog sira,
30 g mešavine suvog začinskog bilja (timijan, majoran, origano, žalfija, ruzmarin, bosiljak, nana).
Zapečena posna sarma od svežeg kupusa
Sastojci za zapečenu posnu sarmu od svežeg kupusa:
Za kupus:
1,5 kg svežeg kupusa,
kašika kima,
kašika soli,
voda i velika šerpa.
Za fil:
200 ml ulja,
1 crni luk (može i više),
4 šargarepe,
2 krompira,
koren, stabljika i list celera,
2 manje tikvice,
2-3 kašike paradajz pirea,
začin C,
vegeta,
so,
biber,
povrtna kocka za supu,
veza svežeg peršuna,
bosiljak,
ruzmarin,
do 700 ml vode,
200 g pirinča,
ulje za premazivanje,
kim za posipanje.
Pečeni šaran
Sastojci za pečenog šarana:
1 šaran srednje veličine,
1 limun,
so,
4-5 kašika ulja,
2 glavice belog luka,
3 dl belog vina,
1 ruzmarin,
1 limun, isečen na kriške.
Hleb sa ruzmarinom
Sastojci za hleb sa ruzmarinom:
1 glavica belog luka,
20 g svežeg kvasca,
100 ml tople vode,
1 kašičica šećera,
1 kašičica soli,
200 g crnog brašna,
300 g belog brašna,
2 kašike ulja,
ruzmarin,
topla voda po potrebi.