- Advertisement -
Sastojci za Mediteransku fokaču:
- 800g brašna,
- 10g suvog kvasca,
- 15g sitne morske soli,
- 500ml mlake vode,
- 10g šećera,
- 75ml maslinovog ulja.
Nadev:
- mini paradajz,
- masline,
- sveži bosiljak,
- sveži ruzmarin,
- sveži origano,
- krupna morska so,
- biber.
Mediteranska fokača se priprema na sledeći način:
- Prosejati brašno u posudu za mešanje.
- Dodati suvi kvasac i so.
- Pomešati vodu i šećer.
- U sredini brašna napraviti rupu, sipati polovinu vode i ulje, pa zamesiti testo. Najbolje je koristiti mikser, sa nastavkom za testo.
- Brašno dodavati postepeno u toku mešanja.
- Dobro umešeno testo prebaciti u podmazanu uljem posudu, pokriti vlažnom krpom i ostaviti da stoji na toplom mestu oko 1 sat, da se masa duplira.
- Naraslo testo izručiti na radni sto posut brašnom i blago ga premesiti.
- Zagrejati rernu na 220C.
- Pleh dimenzija 30x20cm premazati uljem i posuti brašnom.
- Testo rastanjiti (ne koristiti oklagiju) na veličinu pleha.
- Pokriti testo u plehu krpom, pa ostaviti da odstoji 20 minuta.
- Odstajalo testo malo vrhovima prstiju pritisnuti, pa rasporediti nadev, po želji.
- Na kraju odozgo posuti solju i biberom, pa preliti sa maslinovim uljem.
- Peći u zagrejanoj rerni 20-tak minuta.
OCENITE RECEPT:
Naziv recepta:
Mediteranska fokača
Autor:
posnajela.rs
Objavljen:
Vreme za pripremu:
- Advertisement -