Sastojak: ruzmarin
Posni špageti sa aromatičnim biljem
Sastojci za posne špagete sa aromatičnim biljem:
320 g tankih posnih špageta,
pola suve ljute papričice,
1 čen belog luka,
150 ml maslinovog ulja,
50 g biljnog sira,
30 g mešavine suvog začinskog bilja (timijan, majoran, origano, žalfija, ruzmarin, bosiljak, nana).
Zapečena posna sarma od svežeg kupusa
Sastojci za zapečenu posnu sarmu od svežeg kupusa:
Za kupus:
1,5 kg svežeg kupusa,
kašika kima,
kašika soli,
voda i velika šerpa.
Za fil:
200 ml ulja,
1 crni luk (može i više),
4 šargarepe,
2 krompira,
koren, stabljika i list celera,
2 manje tikvice,
2-3 kašike paradajz pirea,
začin C,
vegeta,
so,
biber,
povrtna kocka za supu,
veza svežeg peršuna,
bosiljak,
ruzmarin,
do 700 ml vode,
200 g pirinča,
ulje za premazivanje,
kim za posipanje.
Pečeni šaran
Sastojci za pečenog šarana:
1 šaran srednje veličine,
1 limun,
so,
4-5 kašika ulja,
2 glavice belog luka,
3 dl belog vina,
1 ruzmarin,
1 limun, isečen na kriške.
Hleb sa ruzmarinom
Sastojci za hleb sa ruzmarinom:
1 glavica belog luka,
20 g svežeg kvasca,
100 ml tople vode,
1 kašičica šećera,
1 kašičica soli,
200 g crnog brašna,
300 g belog brašna,
2 kašike ulja,
ruzmarin,
topla voda po potrebi.
Oslić na krompiru
Sastojci za oslića na krompiru:
1 kg oslića,
1 kg krompira,
1 glavica crnog luka,
3 čena belog luka,
1 kašičica sitno seckanog svežeg ruzmarina,
1 kašičica kurkume u prahu,
so,
biber,
4 kašike maslinovog ulja,
sok od 1 limuna,
1,5 dl belog vina.
Posna pica sa sirom od indijskih oraha
Sastojci za posnu picu sa sirom od indijskih oraha:
Za testo:
2 šargarepe,
1/2 komorača,
2 čena belog luka,
1/2 manjeg crvenog luka,
4 zelene masline,
1/2 šolje paradajza,
1 kašika maslinovog ulja,
1 kašika peršuna,
1 kašika ruzmarina
Posne ćufte od žitarica
Sastojci za posne ćufte od žitarica:
Za pire:
1,6 kg krompira,
glavica crnog luka,
2 kašike maslinovog ulja,
2 kašike mešanog začinskog bilja,
muskatni oraščić,
so,
biber,
2 kašike biljnog margarina.
Za sos:
6 kašika maslinovog ulja,
2 čena belog luka,
kašika peršuna,
pola kašike majčine dušice,
pola kašike ruzmarina,
kašika seckanih maslinki.
Za ćufte:
200 g tunjevine,
20 g pšeničnih klica,
20 g kornflejksa,
prezle.
Fileti oslića u sosu od paradajza
Sastojci za filete oslića u sosu od paradajza:
800 g fileta oslića,
200 ml paradajz sosa,
2-3 glavice crnog luka,
5 češenjeva belog luka,
čaša crvenog vina,
peršun,
ruzmarin,
2-3 kašike sirćeta,
100 g palente,
ulje,
so,
biber.
Posne seoske špagete
Sastojci za posne seoske špagete:
500 g domaće testenine,
2 dl gustog soka od paradajza,
veza svežeg bosiljka,
malo ruzmarina,
pola veze peršuna,
maslinovo ulje,
2 manja paradajza,
2 male tikvice,
zelene masline,
2 male crvene papričice,
so,
biber.
10 posnih predjela koje morate probati
Donosimo vam recepte za pripremu veoma lakih i veoma ukusnih posnih predjela koje možete poslužiti u svim prilikama