Sastojak: šargarepa
Lignje i fileti soma u sosu
Sastojci za lignje i filete soma u sosu:
1 kg kolutova lignji,
400 g fileta soma,
1 praziluk,
1 crveni luk,
1/2 glavice crvenog kupusa,
1 crvena kisela paprika,
3-4 kisela krastavca,
2 šargarepe,
1 koren celera,
1 manji prokelj,
1 ljuta paprika,
400 g šampinjona,
malo soja ili tamari sosa,
mešavine suvog začina po ukusu,
ulje,
750 g pirinča,
brašna po potrebi.
Salata od hobotnice i paprika
Sastojci za salatu od hobotnice i paprika:
1 hobotnica od 600 g,
1 crvena paprika,
1 žuta paprika,
2 šargarepe,
1 struk celera,
1 kašičica sirćeta,
80 ml maslinovog ulja,
100 ml belog vinskog sirćeta,
so.
Posne pizza kiflice
Sastojci za posne pizza kiflice:
3 dl paradajz soka ili pirea,
50 g kukuruza šećerca,
50 g krompira,
50 g graška,
50 g šargarepe,
100 g paprike,
so,
biber,
origano,
glavica crnog luka,
2 čena belog luka,
ravna kašičica aleve paprike,
1 dl vode,
1 dl mlake vode,
2 kašičice suvog kvasca,
1 kašika šećera,
750 g mekog brašna,
120 ml ulja,
250 ml kisele vode,
250 g posnog dimljenog kačkavalja,
120 g margarina.
Zapečena posna sarma od svežeg kupusa
Sastojci za zapečenu posnu sarmu od svežeg kupusa:
Za kupus:
1,5 kg svežeg kupusa,
kašika kima,
kašika soli,
voda i velika šerpa.
Za fil:
200 ml ulja,
1 crni luk (može i više),
4 šargarepe,
2 krompira,
koren, stabljika i list celera,
2 manje tikvice,
2-3 kašike paradajz pirea,
začin C,
vegeta,
so,
biber,
povrtna kocka za supu,
veza svežeg peršuna,
bosiljak,
ruzmarin,
do 700 ml vode,
200 g pirinča,
ulje za premazivanje,
kim za posipanje.
Posna čorba od paradajza na vodi
Sastojci za posnu čorbu od paradajza:
1 manja glavica crnog luka,
1 l soka od paradajza ili pasiranog iz tetrapaka,
1/2 šargarepe,
jedna suva papričica,
posna testenina,
začini: so, šećer, origano, malo mlevene paprike, biber.
16 posnih slanih pita koje morate probati
Ovo su recepti za pripremu 16 najboljih posnih slanih pita. Pogledajte koje su to posne slane pite koje morate probati
Posne sarmice od blitve sa nanom
Za sarmice od blitve potrebno je: 1 kg blitve,
1 velika šargarepa (rendana),
400 g paradajza (rendanog),
250 g pirinča,
1 kašika mirođije,
1 glavica crnog luka,
maslinovo ulje,
so,
biber,
nana,
vegeta
Posna zapečena boranija
Sastojci za posnu zapečenu boraniju:
1 kg žute ili zelene boranije,
2 glavice crnog luka,
3 kom. šargarepe,
1 kom. peršuna (koren),
1 manji celer,
3-4 kom. paradajza,
veza peršunovog lista,
4-5 češnjeva belog luka,
so,
biber,
začin C,
1 kašičica djumbira u prahu,
ulje 1-1,5 dcl,
kašika aleve paprike.
Postan krompir sa povrćem u rerni
Sastojci za krompir sa povrćem u rerni:
1 kg krompira,
1 crvena paprika,
1 zelena paprika,
2 glavice crnog luka,
3 šargarepe,
so,
aleva paprika,
origano,
ulje.
Posna salata od krompira i mrkve na vodi
Sastojci za posnu salatu od krompira i mrkve:
1/2 kg krompira,
200 g senfa,
4 manje glavice crnog luka,
može jedna do dve mrkve, a može i bez nje.