Sastojak: šargarepa
Posni šnite od sočiva i pečurki
Sastojci za posno šnite od sočiva i pečurki:
500 g sočiva,
375 g pečurki po želji,
250 g smrznutog kukuruza,
2 krompira,
2 šargarepe,
2 čena belog luka,
glavica crnog luka,
pola kašičice sušene majčine dušice,
pola veze peršuna,
kašika brašna,
ulje,
so,
biber.
Posne sarme u bundevi
Sastojci za posne sarme u bundevi:
bundeva srednje veličine,
glavica kiselog kupusa,
200 g pirinča,
3-4 kašike ulja,
glavica luka,
2 šargarepe,
2 crvene paprike,
veza peršuna,
2 kašike paradajz pirea,
so,
biber.
Riba punjena povrćem
Sastojci za ribu punjenu povrćem:
dve veće morske ili rečne ribe po želji (skuša, smuđ, pastrmka),
1 kg krompira,
300 g šargarepe,
250 g smrznutog graška,
2-3 manje glavice crnog luka,
2 čena belog luka,
3-4 kašike povrtnog bujona iz kocke,
veza peršuna,
3-4 kašike ulja,
limun,
biber,
so,
pomorandža.
Posna čorba sa krompirom
Sastojci za posnu čorbu sa krompirom:
1/2 kg krompira,
glavica crnog luka,
dve šargarepe,
jedan praziluk,
dva čena belog luka,
mleveni paradajz (paradajz pire),
suvo povrće,
vegeta,
so,
biber,
brašno,
voda.
Posna pašteta od oslića, krompira i šargarepe
Sastojci za posnu paštetu od oslića:
1 kg oslića,
1 šargarepa,
4 veća krompira,
šolja ulja,
2-3 zrna bibera,
list lorbera,
kašika senfa,
sok od limuna,
peršunov list,
malo sirćeta,
malo soli,
vegeta.
Posna čorba od pirinča
Sastojci za posnu čorbu od pirinča:
šoljica pirinča,
3 šargarepe,
vezica peršuna,
malo margarina,
biber,
so.
Posna zelena čorba sa pirinčem
Sastojci za posnu zelenu čorbu sa pirinčem:
400 g spanaća,
šoljica pirinča,
glavica crnog luka,
1 šargarepa,
1/2 kašičice aleve paprike,
4 kašike ulja,
kašika brašna,
so.
Posne šnicle od povrća sa sojom
Sastojci za posne šnicle od povrća sa sojom:
250 g sojinih ljuspica,
2 krompira,
1 šargarepa,
1 glavica crnog luka,
80 g brašna,
50 g margarina,
100 g prezli,
2 dl ulja,
1 čen belog luka,
malo muskantnog orašćića,
peršun,
biber,
so.
Posna salata od tikvica
Sastojci za posnu salatu od tikvica:
1 kg tikvica,
šargarepa,
glavica crvenog luka,
čen belog luka,
kašika soka od limuna,
kašika maslinovog ulja,
morska so i biber po ukusu,
2 šake pečenog badema,
kašika svežeg iseckanog peršuna,
kašika svežeg iseckanog bosiljka.
Posna čorba od krompira
Sastojci za posnu čorbu od krompira:
500 g krompira,
2 šargarepe,
1 glavica crnog luka,
peršunov list,
2 sveže paprike,
2 paradajza ili 1 šolja paradajz pirea,
2 šoljice ulja,
vegeta,
biber,
so,
aleva paprika,
1 kašika brašna.