Sastojak: šargarepa
Posna pašteta od kikirikija na vodi
Sastojci za posnu paštetu od kikirikija:
3 srednja krompira,
3 šargarepe,
250 g pečenog kikirikija,
2 čena belog luka,
1 kafena kašičica senfa,
so,
biber.
Posna čorba od krompira i šargarepe na vodi
Posna čorba od krompira i šargarepe se priprema na sledeći način:
Velike krompire iz hilandarske bašte (svaki teži gotovo pola kilograma) kuvar, njegov pomoćnik, monasi koji trenutno nemaju drugih poslušanja i gosti operu, oljušte i iseckaju na kockice.
Domaći sok od jabuke i šargarepe
Sastojci za domaći sok od jabuke i šargarepe:
5 kg jabuka,
2,5 kg šargarepe,
2 kg šećera,
4 limuntusa,
voda.
Rolnice od haringe
Sastojci za rolnice od haringe:
6 haringi,
2,5 dl belog vina,
1,25 dl sirćeta,
1 glavica crnog luka,
1 šargarepa,
1 praziluk,
biber u zrnu,
lovorov list,
bobice kleke,
mirođija,
timijan,
kiseli krastavci.
Postan kolač od pomorandže
Sastojci za postan kolač od pomorandže:
700 g šećera,
3 dl ulja,
150 g suvog grožđa,
150 g seckanih + 200 g mlevenih oraha,
po 2 kašike kakaoa i džema od kajsija,
kašičica sode bikarbone,
400 g brašna,
250 g šargarepe,
kesica praška za pecivo,
sok i kora od 1 pomorandže,
4 jabuke,
100 g posne čokolade za kuvanje.
Posni beli rižoto
Sastojci za posni beli rižoto:
200 g dagnji,
50 g lignji,
200 g pirinča,
1 dl belog vina,
1/2 kuvane šargarepe,
1/2 veze naseckanog peršuna,
hladno ceđeno maslinovo ulje,
1/2 limuna,
so.
Posne pogačice
Sastojci za posne pogačice:
po 100 g raženih, ovsenih, sojinih, pšeničnih i ječmenih pahuljica,
kisela voda,
crni luk (ili praziluk),
beli luk,
konzerva tunjevine,
začini po izboru (so, biber, kurkuma, peršun, majčina dušica, senf, kečap…)
povrće po izboru seckano na kockice (šargarepa, krompir, tikvice, keleraba, paprika, plavi paradajz, rotkva, blitva, spanać, sremuš…)
brašno ili prezle.
Som u sosu od povrća
Sastojci za soma u sosu od povrća:
400 g fileta soma,
2 kašike maslinovog ulja,
2 šargarepe,
1 koren peršuna,
1 crni luk,
1 koren celera,
2 paradajza,
1-2 feferona,
1 paprika,
so,
biber,
peršunov list,
supa od povrća.
Smudj sa posnim majonezom
Sastojci za smuđa sa posnim majonezom:
3 kg smudja,
1 veza bele zeleni,
100 g šargarepe,
150 g korena celera,
1 glavica crnog luka,
2 lovorova lista,
malo bibera u zrnu,
šoljica i po belog vina,
šoljica sirćeta,
posni majonez,
so.
6 načina za pripremu sirove hrane
Ovaj vid posne ishrane je veoma zdrav i zbog toga što sadrži niz korisnih vitamina, minerala i drugih sastojaka, koji regulišu razmenu materija u ljudskom organizmu