Sastojak: ulje
Lešo riba
Sastojci za lešo ribu:
1 kg škarpine ili zubatca,
1,5 dl ulja,
2 manje glavice belog luka,
pola veze peršuna,
1 dl belog vina,
1 dl maslinovog ulja,
biber,
so.
Punjene lignje
Sastojci za punjene lignje:
1 kg lignji,
1 šolja barenog pirinča,
2 glavice crnog luka,
peršunov list,
1/2 čaše ulja,
3 zrela paradajza,
1/3 čaše crnog vina,
so.
Posna sarma od kiselog kupusa
Sastojci za posnu sarmu od kiselog kupusa:
2-3 glavice kiselog kupusa,
1 kg pirinča, probranog i opranog,
1 kg crnog luka, sitno iseckanog,
3-4 šargarepe, sitno izrendane,
1 koren peršuna, sitno izrendan,
3-4 cena belog luka, sitno iseckan,
5-6 listova lovora,
biber,
ulje,
so,
aleva paprika.
Posni pasulj prebranac
Sastojci za posni pasulj prebranac:
400 gr pasulja,
3 glavice luka,
1 šargarepa,
so,
biber,
ulje.
Posna pita sa višnjama
Za pitu sa višnjama potrebno je: 16 tankih kora, 2 tegle višanja bez koštica, ili 750 gr svežih višanja, 1 šolja mlevenih oraha ili prezli, 3-4 kašike šećera, ulje za pomazivanje kora
Posne palačinke
Sastojci za posne palačinke:
3 šolje brašna,
2,5 šolje kisele vode,
1 kašika šecera,
malo soli,
1/2 kašicice praška za pecivo,
1 keseica vanilin šecera,
ulje.
Posna pita sa jabukama
Za pitu sa jabukama potrebno je: 16 tankih kora, 6 kiselih jabuka, sok od pola limuna, 1 šolja mlevenih oraha ili prezli, 3-4 kašike šecera, ulje za podmazivanje
Posna baklava
Sastojci za posnu baklavu:
1/2 kg tankih kora za baklavu,
1/2 kg šećera,
sok od pola limuna,
400-500 gr mlevenih oraha,
200 gr suvog grožđa,
1/2 l ulja,
1 kesica crnog čaja.
Posna meksička salata
Sastojci za posnu meksičku salatu:
600 gr crvenog ili belog pasulja,
3 glavice crnog luka,
4 slatke paprike,
150 gr kuvanog kukuruza,
ulje,
sirće,
so,
biber.
Posna salata od pasulja na kosovski način
Sastojci za posnu salatu od pasulja:
500 grama pasulja tetovca,
5 suvih ljutih paprika,
2 čena belog luka,
ulje,
sirće,
so.