Sastojak: vegeta
Posni sataraš
Potrebno je:
1 kg crvenih i zelenih paprika,
2 glavice crnog luka,
2-3 paradajza,
3-4 čena belog luka,
ulje,
so,
biber,
vegeta,
peršun.
Priprema:
Na ringli ispeći paprike, oljuštiti ih i očistiti od semenki.
Na ulju...
Posno sočivo na vodi
Sastojci za posno sočivo na vodi:
300 g sočiva,
struk praziluka,
glavica crnog luka,
1 veća šargarepa,
vegeta,
peršun,
biber.
Pirinač sa koprivama
Potrebno je:
250 g pirinča,
2 kašike vegete,
1/2 kg koprivinog mladog lišća,
veća glavica crnog luka,
1 veza peršuna,
so.
Priprema:
Pirinač obariti u vodi u koju smo dodali vegetu.
Koprivino mlado...
Slani krompir
Za slani krompir potrebno je: 2 kg krompira, 1 veća veza peršuna, 2 kašike vegete, so
Posna pita lučara
Sastojci za posnu pitu lučaru:
750 g kora za gibanicu,
5 strukova praziluka srednje veličine,
1 šolja pirinča,
1 šolja ulja,
1 šolja kisele vode,
vegeta,
biber,
susam,
so.
Posni slatki kupus
Sastojci za posni slatki kupus:
1 glavica svežeg kupusa,
2 glavice crnog luka,
2 čena belog luka,
1 šargarepa,
aleva paprika,
peršun,
vegeta,
biber,
so,
ulje,
brašno.
Posni rižoto sa šampinjonima
Sastojci za posni rižoto sa šampinjonima:
2 čaše pirinča,
1 velika glavica crnog luka,
600 g šampinjona,
1 dl belog vina,
mleveni đumbir,
biber,
so,
vegeta,
ulje.
Račići sa pečurkama i paradajzićima
Sastojci za račiće sa pečurkama i paradajzićima:
malo maslinovog ulja,
račići po želji,
pečurke po želji,
paradajzčići po želji,
vegeta,
biber,
so.
Posni rolat s vlašcem
Sastojci za posni rolat s vlašcem:
500 g krompira,
200 g brašna za hleb,
40 g margarina,
50 ml mlake vode,
so,
začin C,
30 g margarina,
vlašac,
80 g prezli.
Posna vrbnička čorba
Sastojci za posnu vrbničku čorbu:
2 veća krompira,
4 veće glavice crnog luka,
4 veće šargarepe,
2 korena celera,
2 korena peršuna,
2-3 češnja belog luka, može i u prahu,
začin C,
biber,
peršun ili celer u listu jedna veza,
200 ml ulja.