Sastojak: zelen
Posni hajdučki pasulj
Sastojci za posni hajdučki pasulj:500 g belog pasulja,1 glavica crnog luka,5 čena belog luka,3 kašike ulja,1 kašika bezglutenskog brašna,1 veza zeleni,1 paprika (sveža ili suva),1 kašike aleve paprike,1 list lovora,so,biber.
Posna paradajz čorba na vodi
Sastojci za posnu paradajz čorbu na vodi:
glavica crnog luka,
veza zeleni,
200 ml. paradajz pirea,
šolja pirinča,
bosiljak,
origano,
kašičica soli,
kašičica šećera.
Posna supa od dunje
Sastojci za posnu supu od dunje:
2 veća krompira,
2 veće šargarepe,
koren zeleni,
žuta tikvica,
1 kg očišćene dunje,
šoljica ulja,
so,
biber,
bosiljak,
matičnjak.
Zubatac sa prelivom od senfa
Sastojci za zubatac sa prelivom od senfa:
1 kg zubaca,
umak od senfa,
sok od jednog limuna,
šolja sirćeta,
biber u zrnu,
veza zeleni za supu,
1 glavica crnog luka,
3 čena belog luka,
so,
lorber.
Kroketi od smuđa
Sastojci za krokete od smuđa:
1 kg smuđa,
4 kašike ulja,
10 svežih šampinjona,
veza zeleni,
sok od 1 limuna,
brašno,
100 g margarina,
2 krompira,
so.
Faširane šnicle od somovine
Za faširane šnicle od somovine potrebno je: 1 kg somovine,
1 veza zeleni,
2 glavice crnog luka,
4 čena belog luka,
1 list lovora,
1 limun,
korica od limuna,
2 parčeta sredine hleba,
1 veza peršuna,
5-7 kašika brašna,
ulje za prženje,
biber u zrnu
so po ukusu
Šaran čorba
Sastojci za šaran čorbu:
glava, rep, jetra (može i ikra ako je ima) šarana,
100 g sitnije rečne ribe,
3 šargarepe,
veza zeleni,
1 celer,
2 glavice crnog luka,
1 zelena paprika,
peršun,
šoljica ulja,
kašika začina od povrća,
biber u zrnu,
2 kašike brašna,
aleva paprika,
limun.
Posna sarma
Sastojci za posnu sarmu:
2-3 glavice kiselog kupusa,
1 kg pirinča,
1 kg crnog luka,
3-4 šargarepe,
jedna bela zelen,
jedan koren peršuna,
3-4 čena belog luka,
5-6 listova lovora,
mleveni biber,
ulje,
so.
Posna čorba sa sočivom
Sastojci za posnu čorbu sa sočivom:
250 g sočiva,
zelen za supu,
2 glavice crnog luka,
2 kašike začina od povrća,
komad margarina,
2 kašike brašna,
peršunov list,
biber u zrnu,
so.
Posne sarme sa ribom
Sastojci za posne sarme sa ribom:
veća glavica kiselog kupusa,
šaran od 1,5 do 2 kg,
veća šolja pirinča,
2-3 šargarepe,
2 glavice crnog luka,
2-3 čena belog luka,
veza zeleni,
koren celera,
kašika začina od povrća,
1 manji krompir,
list lorbera,
peršun,
brašno,
biber,
aleva paprika,
ulje,
so.