Posne sarme sa ribom se pripremaju na sledeći način:
Veče pre pripreme sarme, šarana oprati, očistiti, odstraniti mu glavu i rep, pa ga iseći na menje komade i staviti u friz da se zamrzne.
Kupus odvojiti na listove, listove isprati pod mlazom hladne vode od viška soli, pa ih procediti i eventualno nožem stanjiti žilu da bi se sarme lakše savijale.
Na vrelom ulju propržiti sitno iseckan crni luk da postane staklast, pa dodati istruganu šargarepu, istrugan koren celera, seckan peršun, seckan beli luk, očišćen i propran pirinač, biber, pa kratko dinstati uz neprekidno mešanje.
Ribu izvaditi iz friza i narendati je najkrupnije. Na ovaj način biće usitnjene i preostale kosti, tako da nema nikakve bojazni da bi neka mogla zapeti u grlu.
Narendanu ribu dodati poslednju u masu koja se dinsta, dodati začin od povrća i soli prema ukusu.
Izmaći sa vatre, pa nastrugati u fil jedan manji krompir da bi fil bio vazdušast, a zatim filovati listove i zavijati sarme.
Ukoliko imamo mesa od dimljenog šarana, ređati sarme tako da na svaki red dođu dva manja komada dimljene ribe, dakle onako kako bi se ređala mrsna sarma kad joj se dodaju suva rebra.
Na dno posude u kojoj će se sarma krčkati obavezno staviti veći list kiselog kupusa, a kad su sarme složene dodati lorber, naliti vodu i prekriti ih još jednim većim listom kiselog kupusa.
Sastojci za posnu pečenu bundevu sa tahini sosom:
1 srednja bundeva (hokajdo ili muškatna),
2 kašike maslinovog ulja,
1/2 kašičice soli,
1/2 kašičice bibera,
1/2 kašičice kumina (opciono).
Za tahini sos:
3 kašike tahinija,
2 kašike limunovog soka,
1 čen belog luka (sitno seckan ili rendan),
1 kašika maslinovog ulja,
50 ml vode (ili po potrebi),
so i biber po ukusu.
Koristimo kolačiće kako bi smo Vam osigurali najbolje korisničko iskustvo. Daljim korišćenjem ovog sajta smatraćemo da se slažete sa upotrebom kolačića.U reduSaznaj više