glava, rep, jetra (može i ikra ako je ima) šarana,
100 g sitnije rečne ribe,
3 šargarepe,
veza zeleni,
1 celer,
2 glavice crnog luka,
1 zelena paprika,
peršun,
šoljica ulja,
kašika začina od povrća,
biber u zrnu,
2 kašike brašna,
aleva paprika,
limun.
Šaran čorba se priprema na sledeći način:
Zelen, peršun i šargarepu očistiti i iseći.
Luk zapeći na plotni.
Dodati so, biber, začin od povrća i zelenu papriku, pa sve kuvati zajedno sa zeleni i lukom da povrće omekša.
Ribu dobro isprati, obavezno joj izvaditi škrge da ne bi davale čorbi gorak ukus, pa je spustiti u čorbu tek pošto je začinjena zaprškom od ulja, brašna i aleve paprike.
Kad je riba skuvana čorbu procediti, povrće propasirati i vratiti u čorbu i dodati malo soka od limuna prema ukusu.
Sastojci za Posnu tortu sa žitom:
150 g spremljenog žita,
350 g oraha,
500 g kristal šećera,
375 g brašna,
250 g meda,
2,5 dl piva,
2 vanilin šećera,
1 kesica sode bikarbone,
malo muskatnog oraščića.