- Advertisement -
Potrebno je:
- 500 gr oštrog belog brašna,
- 1/2 kašičice soli,
- 375 gr margarina,
- 7 gr suvog kvasca,
- 60 gr šećera,
- 150 ml vode.
Za nadev:
- 250 gr belog marcipana,
- 4 polovine kajsije (iz konzerve ili sveže),
- 2 kašičice vode,
- 125 gr šećera u prahu,
- 60 gr badema iseckanih na listiće.
Priprema:
- Od brašna, soli, kvasca, šećera, 60 gr margarina i mlake vode umesite glatko i meko testo.
- Oblikujte kao loptu i stavite u nauljenu posudu, pokrijte i ostavite na toplom oko sat vremena.
- Testo premesite i razvaljajte u pravougaonik veličine 20×35 cm.
- Pospite 2/3 testa polovinom preostalog margarina.
- Donju trećinu presavijte prema gore, a gornju prema dole. Dobro spojte krajeve i okrenite testo za 90 stepeni, kako bi presavijena strana došla sa leve strane.
- Testo ponovo razvaljajte u pravougaonik i pospite preostalim margarinom, preklopite i ostavite 15 minuta na hladnom.
- Razvaljajte, preklopite još dva puta i ohladite.
- Podelite na tri dela.
- Razvijte testo u oblik kvadrata 20×20 cm, isecite ga na četiri dela.
- Komad marcipana stavite na sredinu svakog kvadrata.
- Presavijte dva suprotna ugla prema sredini i ukrasite polovinom kajsije i pospite listićima badema.
- Peciva rasporedite na podmazanu tepsiju i ostavite na toplom da odstoji 20 minuta.
- Pecite u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko 15 minuta.
- Toplo testo premažite mešavinom šećera u prahu i vode.
- Advertisement -