Dansko pecivo

Dansko pecivo

Advertisement

Potrebno je:

  • 500 gr oštrog belog brašna,
  • 1/2 kašičice soli,
  • 375 gr margarina,
  • 7 gr suvog kvasca,
  • 60 gr šećera,
  • 150 ml vode.

Za nadev:

  • 250 gr belog marcipana,
  • 4 polovine kajsije (iz konzerve ili sveže),
  • 2 kašičice vode,
  • 125 gr šećera u prahu,
  • 60 gr badema iseckanih na listiće.

Priprema:

  1. Od brašna, soli, kvasca, šećera, 60 gr margarina i mlake vode umesite glatko i meko testo.
  2. Oblikujte kao loptu i stavite u nauljenu posudu, pokrijte i ostavite na toplom oko sat vremena.
  3. Testo premesite i razvaljajte u pravougaonik veličine 20×35 cm.
  4. Pospite 2/3 testa polovinom preostalog margarina.
  5. Donju trećinu presavijte prema gore, a gornju prema dole. Dobro spojte krajeve i okrenite testo za 90 stepeni, kako bi presavijena strana došla sa leve strane.
  6. Testo ponovo razvaljajte u pravougaonik i pospite preostalim margarinom, preklopite i ostavite 15 minuta na hladnom.
  7. Razvaljajte, preklopite još dva puta i ohladite.
  8. Podelite na tri dela.
  9. Razvijte testo u oblik kvadrata 20×20 cm, isecite ga na četiri dela.
  10. Komad marcipana stavite na sredinu svakog kvadrata.
  11. Presavijte dva suprotna ugla prema sredini i ukrasite polovinom kajsije i pospite listićima badema.
  12. Peciva rasporedite na podmazanu tepsiju i ostavite na toplom da odstoji 20 minuta.
  13. Pecite u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko 15 minuta.
  14. Toplo testo premažite mešavinom šećera u prahu i vode.

Pin It on Pinterest

Shares