Orade sa blitvom

3

orade sa blitvom

- Advertisement -

Sastojci za orade sa blitvom:

  • 2 orade,
  • 200 ml belog vina,
  • 1 manja glavica belog luka,
  • 150 ml maslinovog ulja,
  • so,
  • biber,
  • vegeta,
  • grančica ruzmarina,
  • 500 g blitve,
  • 400 g krompira,
  • 2 čena belog luka.

Orade sa blitvom se pripremaju na sledeći način:

  1. Beli luk očistimo i isitnimo, te ga potopimo u belo vino i pustimo da odstoji oko dva sata kako bi vino upilo beli luk.
  2. U drugoj posudici pomešamo ulje, biber i vegetu.
  3. Ribu očistimo, operemo i papirnatim ubrusom prosušimo, uzdužno presečemo, posolimo i namažemo pripremljenim uljem uz pomoć grančice ruzmarina.
  4. Ostatak ovog ulja pomešamo s prethodno pripremljenim vinom i belim lukom.
  5. Ribu stavimo u pouljenu vatrostalnu posudu i pečemo poklopljenu na 200 stepeni oko 50 minuta.
  6. Dok se peče, ribu premazivati vinom koje smo pomešali sa uljem i belim lukom.
  7. Sa druge strane očistimo i operemo blitvu i krompir.
  8. Krompir naseckati na kockice i staviti da se kuva u slanoj vodi oko 15 minuta, a onda dodamo u vodu blitvu, dva čena belog luka, malo maslinovog ulja i sve kuvati još 5-7 minuta.
  9. Procediti i služiti uz ribu.
Orade sa blitvom
4.5 (90%) 2