- Advertisement -
Sastojci za posnu pogaču:
- 1,5 dl mlake vode,
- 1,5 dl maslinovog ulja (0,5 za premazivanje),
- 300 g brašna,
- pola kocke svežeg kvasca,
- kašičica soli,
- malo šećera.
Posna pogača se priprema na sledeći način:
- Kvasac izmrvite, dodajte 0,5 dl mlake vode, malo šećera, promešajte i ostavite da odstoji 10 minuta, da kvasac nadođe.
- Brašno sipajte na radnu površinu, u sredini napravite udubljenje, dodajte so, preostalu vodu, ulje i nadošli kvasac i mesite dok ne dobijete elastično, homogeno testo.
- Prekrijte platnenom salvetom ili čistom kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji 90 minuta.
- Nadošlo testo premesite i podelite na osam jednakih jufki.
- Na radnoj površini posutoj brašnom svaku jufku istanjite u pravougaonik, premažite uljem i spajajte po dva pravougaonika, tako da dobijete 4 dvoslojna pravougaonika od testa.
- Spojene komade testa urolajte po dužini da dobijete četiri dugačke tanke rolne.
- Dve rolne isecite na rolnice iste dužine, a druge dve na trouglove.
- Rolnice od testa položite ukrug u sredinu okruglog pleha koji ste dobro premazali uljem, a trouglove naizmenično slažite uz ivice pleha.
- Prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji 30 minuta kako bi testo nadošlo.
- Nadošlo testo premažite uljem, pospite krupnom solju i pecite 40 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
- Pečenu pogaču ohladite i servirajte.
OCENITE RECEPT:

Naziv recepta:
Posna pogača
Objavljen:
Vreme za pripremu:
Prosečna ocena:





- Advertisement -