Posna pogača

posna pogaca

Advertisement

Sastojci za posnu pogaču:

  • 1,5 dl mlake vode,
  • 1,5 dl maslinovog ulja (0,5 za premazivanje),
  • 300 g brašna,
  • pola kocke svežeg kvasca,
  • kašičica soli,
  • malo šećera.

Posna pogača se priprema na sledeći način:

  1. Kvasac izmrvite, dodajte 0,5 dl mlake vode, malo šećera, promešajte i ostavite da odstoji 10 minuta, da kvasac nadođe.
  2. Brašno sipajte na radnu površinu, u sredini napravite udubljenje, dodajte so, preostalu vodu, ulje i nadošli kvasac i mesite dok ne dobijete elastično, homogeno testo.
  3. Prekrijte platnenom salvetom ili čistom kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji 90 minuta.
  4. Nadošlo testo premesite i podelite na osam jednakih jufki.
  5. Na radnoj površini posutoj brašnom svaku jufku istanjite u pravougaonik, premažite uljem i spajajte po dva pravougaonika, tako da dobijete 4 dvoslojna pravougaonika od testa.
  6. Spojene komade testa urolajte po dužini da dobijete četiri dugačke tanke rolne.
  7. Dve rolne isecite na rolnice iste dužine, a druge dve na trouglove.
  8. Rolnice od testa položite ukrug u sredinu okruglog pleha koji ste dobro premazali uljem, a trouglove naizmenično slažite uz ivice pleha.
  9. Prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji 30 minuta kako bi testo nadošlo.
  10. Nadošlo testo premažite uljem, pospite krupnom solju i pecite 40 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
  11. Pečenu pogaču ohladite i servirajte.
OCENITE RECEPT:
recipe image
Naziv recepta:
Posna pogača
Objavljen:
Vreme za pripremu:
Prosečna ocena:
41star1star1star1stargray Na osnovu 6 ocena(e)

Pin It on Pinterest

Shares