Kvasac izmrvite, dodajte 0,5 dl mlake vode, malo šećera, promešajte i ostavite da odstoji 10 minuta, da kvasac nadođe.
Brašno sipajte na radnu površinu, u sredini napravite udubljenje, dodajte so, preostalu vodu, ulje i nadošli kvasac i mesite dok ne dobijete elastično, homogeno testo.
Prekrijte platnenom salvetom ili čistom kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji 90 minuta.
Nadošlo testo premesite i podelite na osam jednakih jufki.
Na radnoj površini posutoj brašnom svaku jufku istanjite u pravougaonik, premažite uljem i spajajte po dva pravougaonika, tako da dobijete 4 dvoslojna pravougaonika od testa.
Spojene komade testa urolajte po dužini da dobijete četiri dugačke tanke rolne.
Dve rolne isecite na rolnice iste dužine, a druge dve na trouglove.
Rolnice od testa položite ukrug u sredinu okruglog pleha koji ste dobro premazali uljem, a trouglove naizmenično slažite uz ivice pleha.
Prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji 30 minuta kako bi testo nadošlo.
Nadošlo testo premažite uljem, pospite krupnom solju i pecite 40 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Sastojci za posne gurabije:
1/2 kg šećera u prahu,
1/2 l ulja,
1/2 kg brašna.
Koristimo kolačiće kako bi smo Vam osigurali najbolje korisničko iskustvo. Daljim korišćenjem ovog sajta smatraćemo da se slažete sa upotrebom kolačića.U reduSaznaj više