Ribu očistiti, oprati, nakapati sokom limuna, zaseći je na nekoliko mesta (od glave prema repu), posuti ruzmarinom, posoliti, poklopiti i ostaviti da se marinira oko 1 sat.
Mariniranu ribu staviti u vatrostalnu posudu, preliti uljem i peći 15 minuta u zagrejanoj rerni na temperaturi od 200 stepeni.
Uliti belo vino pomešano sa sitno naseckanim belim lukom i nastaviti sa pečenjem, dok ne dobije zlatno rumenu boju po korici, a meso bude belo i rastresito.
Povremeno preliti sokom od pečenja.
Pečenu ribu izvaditi na ovalni tanjir za posluživanje, preliti sokom od pečenja i po pečenom šaranu poređati kriške limuna. Poslužiti uz kuvani krompir ili prilog po želji.
Sastojci za posnu štrudlu na vodi:
1 kg brašna,
1 pakovanje kvasca,
pekmez,
1 vanilin šećer,
1 kafena kašika soli,
prstohvat ili dva praška za pecivo,
1 limun,
voda,
šećer u prahu.