Rosopas

441
- Advertisement -

Rosopas

Drugi nazivi: Lastavičina trava, rosopas obični, rusa, rusa trava, trava od žutice, trava od rosopasa, zmijino mleko, zmijsko groždje, žuta trava.
Latinski naziv: Chelidonium maju
Naziv na engleskom jeziku: Celandine

Opis biljke:

Rosopas je trajna zeljasta biljka s debelim i vlaknastim podankom, te razgranatom stabljikom visine od 30 do 70 cm. Listovi su perasto razdeljeni, odozgo mutnozeleni, a s donje strane modro-zeleni. Žuti su cvetovi složeni u retke štitaste cvatove. Venčić je sastavljen od 4 latice, a čaška od 2 zelenkasta lapa, u kojima je omotan cvet, a otpadaju kad se rascveta. Plod je valjkasti tobolac, s mnogo cmo-smedjih sjajnih semenki, što imaju maleni belkasti privesak. Rosopas se lako raspoznaje po narandžastom mleku što »grize« kad se otkine list. Koren i stabljika puni su tog soka.

Stanište:

Raste na zapuštenim mestima, putovima, u blizini ljudskih naselja, uz ograde, plotove i zidove te medju kamenjem.

Lekoviti deo biljke:

Za lek se koristi čitava biljka za vreme cvatnje. Suši se u hladu, po mogućstvu što brže.

Lekovito delovanje:

Rosopas je odavno poznat kao lekovita biljka koja se uspešno koristi u lečenju bolesti probavnog trakta, posebno kod želuca, žuči i jetre. Isto tako, koristan je u lečenju astme, bubrega i mokraćnog mehura. Za spoljašnju upotrebu, rosopas se koristi u lecenju lišaja, krasti i drugih kožnih bolesti.

Osnovni podaci:
Rosopas
Naziv članka:
Rosopas
Opis:
Rosopas je trajna zeljasta biljka s debelim i vlaknastim podankom, te razgranatom stabljikom visine od 30 do 70 cm
Autor:
- Advertisement -