Posna salata od krompira i mrkve se priprema na sledeći način:
Dobro obariti oljušten krompir.
Proveriti viljuškom da li je obaren, tako što lagano viljuška prolazi kroz krompir.
Zatim obariti i mrkvu. Takođe proveriti viljuškom da li se može izgnječiti.
Kad je obaren krompir, ocediti ga od vode, koju ostavljamo, ali malo ostavimo kuvanu vodu u krompiru za tri prsta, da krompir možemo lakše da izgnječimo ili umutimo mikserom, još je bolje.
U to dodati dobro izgnječenu mrkvu pa kad je to sve izmiksano, u posebnu posudu naseckamo sitno crni luk i prodinstamo u vodi iz krompira.
Kad luk malo omekša, spojimo sa izmiksanom smesom krompira i mrkve.
U to dodamo senfa i još mutimo mikserom.
Kad je sjedinjenjo, onda se jede prohladjeno.
Može da se namaže i na hleb kao pašteta, a može se koristiti i kao posna salata.
Sastojci za posno varivo od kelja:
1 glavica kelja,
2 šargarepe,
2 krompira,
1 veza paškanata,
1 crni luk,
2 čena belog luka,
2 kašike maslinovog ulja,
1 šolja pasulja (crvenog, belog ili drugog, prethodno potopljenog),
1 litar posnog povrćnog bujona,
so i biber po ukusu,
suvi začin po ukusu,
sveži peršun za dekoraciju.
Koristimo kolačiće kako bi smo Vam osigurali najbolje korisničko iskustvo. Daljim korišćenjem ovog sajta smatraćemo da se slažete sa upotrebom kolačića.
U reduSaznaj više