- Advertisement -
Sastojci za zapečenu posnu sarmu od svežeg kupusa:
Za kupus:
- 1,5 kg svežeg kupusa,
- kašika kima,
- kašika soli,
- voda i velika šerpa.
Za fil:
- 200 ml ulja,
- 1 crni luk (može i više),
- 4 šargarepe,
- 2 krompira,
- koren, stabljika i list celera,
- 2 manje tikvice,
- 2-3 kašike paradajz pirea,
- začin C,
- vegeta,
- so,
- biber,
- povrtna kocka za supu,
- veza svežeg peršuna,
- bosiljak,
- ruzmarin,
- do 700 ml vode,
- 200 g pirinča,
- ulje za premazivanje,
- kim za posipanje.
Zapečena posna sarma od svežeg kupusa se priprema na sledeći način:
Fil:
- Skuvati pirinač, ocediti ga i ostaviti sa strane dok pripremate fil.
- U velikoj šerpi na 100 ml ulja kratko propržiti iseckani crni luk.
- Dodati krupno rendanu na što duže froncle šargarepu, krompir i koren celera.
- Dodati još 100 ml ulja i malo vode.
- Dinstati uz postepeno dolivanje vode.
- Posle desetak minuta dodati rendane tikvice, sitno seckanu stabljiku celera i list, peršun, bosiljak i ruzmarin, kocku za supu, začin C ili vegetu, biber.
- Uz dolivanje vode krčkati oko pola sata dok povrće ne bude skoro gotovo.
- Zatim spojiti pirinač i povrće, dodati paradajz pire i dosoliti.
- Ostaviti fil pola sata da se prohladi, da bi kuvani pirinač upio sokove povrća.
Listovi kupusa:
- Potrebne su vam šerpa i cediljka za odlaganje listova kupusa.
- Uzeti šerpu u kojoj može da stane glavica kupusa, a da je šerpa za 2/3 visine prekrivena vodom.
- Sipati vodu i dodati 2 kašike kima, i staviti da provri.
- Dok se voda zagreva ukloniti kočanj kupusa i spustiti celu glavicu u šerpu tako da je kočanj na dnu šerpe.
- Ostaviti da voda počne polako da struji.
- Kašikama okrenuti glavicu, i polako odvajati listove i slagati ih list na list u veću cediljku koju ste stavili u šerpu.
- Ako ne možete kašikama možete uzeti nož.
- Listovi ne treba da se skroz skuvaju i omeknu, već da se dobro popare.
- Kada poslažete sve listove, poklopite cediljku tanjirom i ostavite oko 15 minuta.
- Veće listove preseći na pola i ukloniti tvrdu žilu, a manjima stanjiti žilu.
- Ređati listove na ravnom tanjiru, poklopite ih drugim tanjirom i pritisnite da se malo izravnaju.
Punjenje i pečenje:
- Klasičan metod savijanja s obe strane ovde nije pogodan, već je potrebno staviti fil na list kupusa, preklopiti jednu stranu, zamotati, uzeti sarmicu u ruku, i dopuniti sa još malo fila uz pritiskanje odozgo, a onda sve lepo ušuškati.
- Ako samo presavijate strane pa motate ne možete dopuniti fil i sarmica će biti polu-prazna.
- Slagati sarmice u pleh obložen pek papirom na 1 cm prostora između njih.
- Premazati ih uljem i posuti sa malo kima.
- Peći na 220 stepeni dok ne uhvate lepu koricu.
- Prijatno!
Ove sarmice je najbolje praviti u ranim letnjim mesecima, kasnije kupus nije pogodan za njih. Sarmice se ne kuvaju, već se samo zapeku u rerni. Služe se tople ili hladne.
Recept poslala Sanja Miladinović
OCENITE RECEPT:

Naziv recepta:




Based on 12 Review(s)
Zapečena sarma od listova svežeg kupusa
Objavljen:
Vreme za pripremu:
Prosečna ocena:





- Advertisement -