Zapečena posna sarma od svežeg kupusa

Zapečena sarma od svežeg kupusa

Advertisement

Sastojci za zapečenu posnu sarmu od svežeg kupusa:

Za kupus:

  • 1,5 kg svežeg kupusa,
  • kašika kima,
  • kašika soli,
  • voda i velika šerpa.

Za fil:

  • 200 ml ulja,
  • 1 crni luk (može i više),
  • 4 šargarepe,
  • 2 krompira,
  • koren, stabljika i list celera,
  • 2 manje tikvice,
  • 2-3 kašike paradajz pirea,
  • začin C,
  • vegeta,
  • so,
  • biber,
  • povrtna kocka za supu,
  • veza svežeg peršuna,
  • bosiljak,
  • ruzmarin,
  • do 700 ml vode,
  • 200 g pirinča,
  • ulje za premazivanje,
  • kim za posipanje.

Zapečena posna sarma od svežeg kupusa se priprema na sledeći način:

Fil:

  1. Skuvati pirinač, ocediti ga i ostaviti sa strane dok pripremate fil.
  2. U velikoj šerpi na 100 ml ulja kratko propržiti iseckani crni luk.
  3. Dodati krupno rendanu na što duže froncle šargarepu, krompir i koren celera.
  4. Dodati još 100 ml ulja i malo vode.
  5. Dinstati uz postepeno dolivanje vode.
  6. Posle desetak minuta dodati rendane tikvice, sitno seckanu stabljiku celera i list, peršun, bosiljak i ruzmarin, kocku za supu, začin C ili vegetu, biber.
  7. Uz dolivanje vode krčkati oko pola sata dok povrće ne bude skoro gotovo.
  8. Zatim spojiti pirinač i povrće, dodati paradajz pire i dosoliti.
  9. Ostaviti fil pola sata da se prohladi, da bi kuvani pirinač upio sokove povrća.

Listovi kupusa:

  1. Potrebne su vam šerpa i cediljka za odlaganje listova kupusa.
  2. Uzeti šerpu u kojoj može da stane glavica kupusa, a da je šerpa za 2/3 visine prekrivena vodom.
  3. Sipati vodu i dodati 2 kašike kima, i staviti da provri.
  4. Dok se voda zagreva ukloniti kočanj kupusa i spustiti celu glavicu u šerpu tako da je kočanj na dnu šerpe.
  5. Ostaviti da voda počne polako da struji.
  6. Kašikama okrenuti glavicu, i polako odvajati listove i slagati ih list na list u veću cediljku koju ste stavili u šerpu.
  7. Ako ne možete kašikama možete uzeti nož.
  8. Listovi ne treba da se skroz skuvaju i omeknu, već da se dobro popare.
  9. Kada poslažete sve listove, poklopite cediljku tanjirom i ostavite oko 15 minuta.
  10. Veće listove preseći na pola i ukloniti tvrdu žilu, a manjima stanjiti žilu.
  11. Ređati listove na ravnom tanjiru, poklopite ih drugim tanjirom i pritisnite da se malo izravnaju.

Punjenje i pečenje:

  1. Klasičan metod savijanja s obe strane ovde nije pogodan, već je potrebno staviti fil na list kupusa, preklopiti jednu stranu, zamotati, uzeti sarmicu u ruku, i dopuniti sa još malo fila uz pritiskanje odozgo, a onda sve lepo ušuškati.
  2. Ako samo presavijate strane pa motate ne možete dopuniti fil i sarmica će biti polu-prazna.
  3. Slagati sarmice u pleh obložen pek papirom na 1 cm prostora između njih.
  4. Premazati ih uljem i posuti sa malo kima.
  5. Peći na 220 stepeni dok ne uhvate lepu koricu.
  6. Prijatno!

Ove sarmice je najbolje praviti u ranim letnjim mesecima, kasnije kupus nije pogodan za njih. Sarmice se ne kuvaju, već se samo zapeku u rerni. Služe se tople ili hladne.

Recept poslala Sanja Miladinović

OCENITE RECEPT:
recipe image
Naziv recepta:
Zapečena sarma od listova svežeg kupusa
Objavljen:
Vreme za pripremu:
Prosečna ocena:
51star1star1star1star1star Na osnovu 11 ocena(e)

Pin It on Pinterest

Shares