Sastojci za zapečenu posnu sarmu od svežeg kupusa:
Za kupus:
1,5 kg svežeg kupusa,
kašika kima,
kašika soli,
voda i velika šerpa.
Za fil:
200 ml ulja,
1 crni luk (može i više),
4 šargarepe,
2 krompira,
koren, stabljika i list celera,
2 manje tikvice,
2-3 kašike paradajz pirea,
začin C,
vegeta,
so,
biber,
povrtna kocka za supu,
veza svežeg peršuna,
bosiljak,
ruzmarin,
do 700 ml vode,
200 g pirinča,
ulje za premazivanje,
kim za posipanje.
Zapečena posna sarma od svežeg kupusa se priprema na sledeći način:
Fil:
Skuvati pirinač, ocediti ga i ostaviti sa strane dok pripremate fil.
U velikoj šerpi na 100 ml ulja kratko propržiti iseckani crni luk.
Dodati krupno rendanu na što duže froncle šargarepu, krompir i koren celera.
Dodati još 100 ml ulja i malo vode.
Dinstati uz postepeno dolivanje vode.
Posle desetak minuta dodati rendane tikvice, sitno seckanu stabljiku celera i list, peršun, bosiljak i ruzmarin, kocku za supu, začin C ili vegetu, biber.
Uz dolivanje vode krčkati oko pola sata dok povrće ne bude skoro gotovo.
Zatim spojiti pirinač i povrće, dodati paradajz pire i dosoliti.
Ostaviti fil pola sata da se prohladi, da bi kuvani pirinač upio sokove povrća.
Listovi kupusa:
Potrebne su vam šerpa i cediljka za odlaganje listova kupusa.
Uzeti šerpu u kojoj može da stane glavica kupusa, a da je šerpa za 2/3 visine prekrivena vodom.
Sipati vodu i dodati 2 kašike kima, i staviti da provri.
Dok se voda zagreva ukloniti kočanj kupusa i spustiti celu glavicu u šerpu tako da je kočanj na dnu šerpe.
Ostaviti da voda počne polako da struji.
Kašikama okrenuti glavicu, i polako odvajati listove i slagati ih list na list u veću cediljku koju ste stavili u šerpu.
Ako ne možete kašikama možete uzeti nož.
Listovi ne treba da se skroz skuvaju i omeknu, već da se dobro popare.
Kada poslažete sve listove, poklopite cediljku tanjirom i ostavite oko 15 minuta.
Veće listove preseći na pola i ukloniti tvrdu žilu, a manjima stanjiti žilu.
Ređati listove na ravnom tanjiru, poklopite ih drugim tanjirom i pritisnite da se malo izravnaju.
Punjenje i pečenje:
Klasičan metod savijanja s obe strane ovde nije pogodan, već je potrebno staviti fil na list kupusa, preklopiti jednu stranu, zamotati, uzeti sarmicu u ruku, i dopuniti sa još malo fila uz pritiskanje odozgo, a onda sve lepo ušuškati.
Ako samo presavijate strane pa motate ne možete dopuniti fil i sarmica će biti polu-prazna.
Slagati sarmice u pleh obložen pek papirom na 1 cm prostora između njih.
Premazati ih uljem i posuti sa malo kima.
Peći na 220 stepeni dok ne uhvate lepu koricu.
Prijatno!
Ove sarmice je najbolje praviti u ranim letnjim mesecima, kasnije kupus nije pogodan za njih. Sarmice se ne kuvaju, već se samo zapeku u rerni. Služe se tople ili hladne.
Koristimo kolačiće kako bi smo Vam osigurali najbolje korisničko iskustvo. Daljim korišćenjem ovog sajta smatraćemo da se slažete sa upotrebom kolačića.U reduSaznaj više