Sastojak: paradajz pire
Posne sarme sa šampinjonima
Sastojci za posne sarme sa šampinjonima:
1 glavica kiselog kupusa,
500 g šampinjona ili mešavine pečuraka (iseckanih),
1 šolja pirinča,
1 glavica crnog luka (sitno iseckana),
2 čena belog luka (sitno iseckana),
1 šargarepa (rendana),
1 kašika mlevene paprike,
so, biber po ukusu,
2 kašike ulja,
1 lovorov list,
1 kašika paradajz pirea,
voda ili povrtni bujon.
Posni burgeri od crvenog pasulja
Sastojci za posne burgere od crvenog pasulja:
400 g kuvanog crvenog pasulja (ili 1 konzerva),
1 crni luk, sitno seckan,
2 čena belog luka, sitno seckana,
1 šargarepa, rendana,
1 kašika paradajz pirea,
2 kašike ovsenih pahuljica,
1 kašika brašna,
1 kašičica kumina,
so i biber po ukusu,
maslinovo ulje za prženje.
Posna čorba od paradajza i spanaća
Sastojci za posnu čorbu od paradajza i spanaća:
400 g svežih paradajza (ili 1 konzerva seckanog paradajza),
100 g svežeg spanaća,
1 crni luk, sitno seckan,
2 čena belog luka, sitno seckana,
1 šargarepa, rendana,
1 kašika maslinovog ulja,
1 l povrćnog bujona,
1 kašika paradajz pirea,
so i biber po ukusu,
1 kašičica origana ili bosiljka,
sok od pola limuna.
Posna supa od paradajza i spanaća
Sastojci za posnu supu od paradajza i spanaća:
500 g svežeg paradajza (ili 400 g konzerviranog paradajza),
1 glavica crnog luka, sitno iseckana,
2 čena belog luka, sitno iseckana,
100 g svežeg spanaća,
2 kašike maslinovog ulja,
1 kašičica suvog origana,
1 litar povrćnog bujona,
1 kašika paradajz pirea,
so i biber po ukusu,
svež bosiljak za dekoraciju (po želji).
Posno varivo od bundeve i pasulja
Sastojci za posno varivo od bundeve i pasulja:
400 g bundeve, oljuštene i iseckane na kockice,
1 konzerva kuvanog crnog pasulja (400 g), ispranog i oceđenog,
1 crni luk, sitno iseckan,
2 čena belog luka, sitno iseckana,
1 šargarepa, iseckana,
1 kašika paradajz pirea,
1 kašika maslinovog ulja,
1 kašičica dimljene paprike,
1 litar povrćnog bujona,
so i biber po ukusu,
svež peršun za dekoraciju.
Posne bolonjeze od sočiva
Sastojci za posne bolonjeze od sočiva:
1 šolja sočiva (zelena ili smeđa),
1 crni luk, sitno seckan,
2 šargarepe, iseckane na kockice,
2 stabljike celera, iseckane na kockice,
3 čena belog luka, sitno seckana,
1 konzerva (400 g) seckanog paradajza,
2 kašike paradajz pirea,
1 kašičica suvog origana,
1 kašičica suvog bosiljka,
1 kašičica mlevene paprike,
2 šolje povrćnog bujona,
2 kašike maslinovog ulja,
so i biber po ukusu,
200 g testenine po izboru (posne).
Posni gulaš od soje
Sastojci za posni gulaš od soje:
200 g sojinih komadića,
2 glavice crnog luka,
2 šargarepe,
2 čena belog luka,
1 crvena paprika,
1 zelena paprika,
400 g paradajz pelata,
2 kašike paradajz pirea,
1 kašika brašna,
1 kašika dimljene paprike,
1 kašika mlevene crvene paprike,
1 lovorov list,
so i biber po ukusu,
1 kašika ulja,
1 litar povrćnog bujona,
sveži peršun za dekoraciju.
Posne pice od tikvica
Sastojci za posne pice od tikvica:
2 velike tikvice (isečene na kolutove),
1/2 šolje pasiranog paradajza,
1/2 crvenog luka,
1/2 crvene paprike,
1/2 šolje posnog biljnog sira,
2 kašike paradajz pirea,
2 kašičice suvog biljnog začina,
so i biber po ukusu.
Posna musaka sa pečurkama
Sastojci za posnu musaku sa pečurkama:
1 kg krompira,
500 g pečuraka,
1 crveni luk,
2 čena belog luka,
2 šargarepe,
1 crvena paprika,
2 paradajza,
200 g paradajz pirea,
2 kašičice suvog origana,
1 kašičica suvog bosiljka,
so i biber po ukusu,
2 kašike maslinovog ulja,
500 ml posnog sojinog jogurta,
2 kašike brašna,
mirođija za posipanje (opciono).
Posna krompir čorba sa crvenom paprikom
Sastojci za posnu krompir čorbu sa crvenom paprikom:
4-5 srednjih krompira,
1 crvena paprika,
1 glavica crnog luka,
2 šargarepe,
2 paradajza,
2 čena belog luka,
1 šolja pasulja (najbolje beli ili crni pasulj),
1/2 šolje integralnog pirinča,
1 kašika paradajz pirea,
1 kašičica suvog origana,
1 kašičica suvog majčine dušice,
so i biber po ukusu,
1-2 kašike maslinovog ulja,
1 litar povrćne supe.