- Advertisement -
Sastojci za zvezda pogaču sa bundevom:
- 600g brašna (belo pšenično, meko, tip 400),
- 9g suvog kvasca,
- 100g šećera,
- prstohvat soli,
- 200g pirea pečene ili kuvane bundeve,
- 100ml ulja,
- 150-200ml mlake vode (u zavisnosti od vlažnosti bundeve),
- posni krem od lešnika.
Zvezda pogača sa bundevom se priprema na sledeći način:
- Od navedenih sastojaka zamesiti glatko testo.
- Količinu vode prilagoditi vlažnosti bundeve, dakle, vodu dodajte postepeno.
- Posudu u kojoj ste zamesili testo prekriti prozirnom folijom i ostaviti na toplom mestu da nadolazi.
- Kad je testo nadošlo, premesiti ga i podeliti na 4 jednaka dela.
- Podlogu za razvijanje posuti brašnom i razvaljati prvu četvrtinu testa kružno na 32 cm.
- Prebacimo razvaljanu kružnicu u veću plitku tepsiju ili kalup bez obruča obložen pek papirom.
- Premazati sa 2 kašike posnog krema sa lešnicima (neka prečnik premazivanja bude nešto manji od prečnika testa).
- Razvaljti i ostalo testo i ponoviti postupak premazivanja još 2 puta.
- Četvrta četvrtina testa se ne premazuje.
- Na centru testa blago utisnemo manjom činijicom kružnicu da znamo do koje linije ćemo rezati testo.
- Sada blago nožem testo podelimo na 16 jednakih delova i režemo do ivice male kružnice.
- Kada smo završili sa rezanjem, uzimamo po 2 dijela odjednm i uvrćemo rukama na suprotne strane, po tri puta svaku.
- I tako redom svih 16 dijelova.
- Ostaviti pogaču da nadolazi 30 min.
- Peći na 190°C oko 20 min, nešto kraće ili duže u zavisnosti od rerne.
- Pečenu pogaču izvaditi i prekriti suvom krpom i ostaviti da se malo prohladi.
OCENITE RECEPT:
Naziv recepta:
Zvezda pogača sa bundevom
Autor:
posnajela.rs
Objavljen:
Vreme za pripremu:
Prosečna ocena:
- Advertisement -