Posna salata od krompira i mrkve na vodi
Sastojci za posnu salatu od krompira i mrkve:
1/2 kg krompira,
200 g senfa,
4 manje glavice crnog luka,
može jedna do dve mrkve, a može i bez nje.
Posni namaz od avokada na vodi
Sastojci za posni namaz od avokada:
avokado,
kiseli krastavci,
himalajska so (može i obična),
kim,
kapar,
može bilo koj začin po vasem ukusu (ja sam dodala mleveni lan i integralni susam)
Posne paprike sa pečurkama u pivu
Sastojci za posne paprike sa pečurkama u pivu:
crni luk,
pivo,
praziluk,
pečurke,
pečene paprike,
brašno,
mleveni orasi,
so,
biber.
Posna pašteta od kikirikija na vodi
Sastojci za posnu paštetu od kikirikija:
3 srednja krompira,
3 šargarepe,
250 g pečenog kikirikija,
2 čena belog luka,
1 kafena kašičica senfa,
so,
biber.
Posni namaz od nauta i susama
Sastojci za posni namaz od nauta i susama:
100 g nauta (sirove leblebije),
sok od pola limuna,
3 čena belog luka,
20 g susama,
morska so,
biber,
maslinovo ulje.
Zapečeni hleb sa povrćem
Sastojci za zapečeni hleb sa povrćem:
8 kriški integralnog hleba,
1 zelena paprika,
1 manja tikvica,
2 paradajza,
1 kašičica seckanog vlašca,
1 čen belog luka,
100 g biljnog sira (od soje),
1 manja ljuta papričica,
so,
biber,
maslinovo ulje.
Korpice sa paštetom od tunjevine
Sastojci za korpice sa paštetom od tunjevine (za 10 korpica prečnika 7 cm):
2 konzerve tunjevine u komadu,
80 g maslina, bez koštice,
1 kašika senfa,
1 kašika posnog majoneza,
malo rendane korice limuna,
kašika seckanog svežeg peršuna,
biber po ukusu,
500 g lisnatog testa.
Pire od tunjevine u limunu
Sastojci za pire od tunjevine u limunu:
1 konzerva tunjevine,
2 manje glavice crnog luka,
90 g margarina,
so,
1 kašičica soka od limuna,
2 limuna srednje veličine,
masline za dekoraciju po želji.
Brusketi sa maslinama i sremušem
Sastojci za bruskete sa maslinama i sremušem:
1 hleb baget,
400 g posnog majoneza,
pola veze sremuša (ili nekoliko čenova belog luka),
100 g crnih maslina,
100 g zelenih maslina,
1 mali crveni luk,
so,
biber,
maslinovo ulje,
peršun.
Tuna bageti
Sastojci za tuna bagete:
pola baget hleba,
1 konzerva tunjevine,
nekoliko kašika paradajz pirea ili kečapa,
1 crvena paprika,
100-150 g kukuruza - iz konzerve ili kuvanog,
sir od soje,
po želji seckani mladi luk.