Sastojak: beli luk
Posna čorba od šampinjona sa belim vinom
Sastojci za posnu čorbu od šampinjona sa belim vinom:250g šampinjona,2 kašike margarina,1 manja glavica crnog luka,kašika brašna,2dl belog vina,1 čen belog luka,so,biber,peršunov list.
Riba sa pireom od graška
Sastojci za ribu sa pireom od graška:800g fileta bele ribe,1 kašika slačice,morska so,biber,maslinovo ulje,Za pire:500g graška.3 kašike margarina,1 glavica luka,1 čen belog luka,1 kocka za supu,morska so,biber,mirođija.
Posni Burrito
Sastojci za posni Burrito:Za tortilje:1/3 kocke kvasca,pola šolje tople vode,1 kašičica šećera,5 šolja glatkog brašna,pola šolje ulja.1,5 šolja tople vode.Za nadev:450g smrznute meksičke mešavine (crveni pasulj, kukuruz šećerac, crvena paprika, zelena boranija, šargarepa),2 konzerve tunjevine,1 crni luk,1 čen seckanog belog luka,biber i so,čili papričica,origano,posni kačkavalj.Za sos:5 kašika posnog majoneza,1,5 kašika senfa,limunov sok,2 čena sitno seckanog belog luka,origano.
Posna pita sa blitvom
Sastojci za posnu pitu sa blitvom:Za testo:300g (mekog) brasna (+brasno da se umesi testo),200ml tople vode,1 kašičica soli,2 kašike maslinovog ulja.Za nadev:2 veze blitve (oko 250g),so,2 kašike maslinovog ulja,2 mlada luka (oko 60g).Za premazivanje pite :2 kašike maslinovog ulja,1-2 čena belog luka.
Posni pečeni pikant losos
Sastojci za posni pečeni pikant losos:400g fileta lososa,so,biber,čili začin,3-4 kašike maslinovog ulja, beli luk začin (ili 2 čena belog luka).
Posne kocke od palente sa gljivama
Sastojci za posne kocke od palente sa gljivama:2 šolje povrtnog bujona,½ šolje instant palente,1 kašika margarina,1 kašičica soli,2 veće glavice crvenog luka,1 kašika blazamičnog octa,1 kašika smeđeg šećera,2 kašike maslinovog ulja.Za gljive:400 g gljiva, očišćenih i naseckanih,1 kašičica svežih listova majčine dušice,3 kašike crnog vina,2 kašike maslinovog ulja,1 čen belog luka,so, biber.
Posna čorbica od pasulja i kinoe
Sastojci za posnu čorbicu od pasulja i kinoe:2 šolje unapred skuvane kinoe,1 kašika maslinovog ulja,1 veća glavica crvenog luka,4 čena belog luka,2 konzerve paradajz pelata,nekoliko ukiseljenih feferonki, iseckanih,1 pakovanje paradajz sosa u tetrapaku,1-2 šolje vode ili povrtnog bujona,2 ½ kašike čilija u prahu,2 kašičice mlevenog kumina,1 ½ kašičica mlevene paprike,½ kašičice šećera,½ kašičice korijandera,so, biber,2 konzerve belog pasulja, oceđenog,1 konzerva crvenog ili crnog pasulja,1 ½ konzerva kukuruza,sok jedne limete,sveži korijander.
Posna pasta sa patlidžanom
Sastojci za posnu pastu sa patlidžanom:300g testanine (pene ili fusili),2 patlidžana,4 čena belog luka,1 konzerva paradajza (od 400 g),5 sušenih paradajza,so i biber.
Posni burgeri od kinoe i leblebija
Sastojci za posne burgere od kinoe i leblebija:1 konzerva leblebija ( ili suve koje potopite preko noći),0,5dl nekuvane kinoe,½ crvene paprike,1 glavica crvenog luka,2-3 čena belog luka,so i biber.Opciono:može peršun ili mirođija,2-3 kašike ovsenog brašna ili brašna od leblebije,susam za valjanje.
Posna pašteta od oraha
Sastojci za paštetu od oraha:200g oraha,so,biber,beli luk,senf,voda.