Sastojak: biber
Posne rolnice od patlidžana
Sastojci za posne rolnice od patlidžana:
2 velika patlidžana,
200 g posnog krem sira (ili humusa),
2 čena belog luka, sitno seckana,
1 veza peršuna, sitno seckanog,
2 kašike maslinovog ulja,
so i biber po ukusu.
Posna pašteta od pasulja
Sastojci za posnu paštetu od pasulja:
400 g kuvanog belog pasulja (ili iz konzerve, opranog i oceđenog),
2 čena belog luka,
1 mali crni luk,
2 kašike maslinovog ulja,
sok od pola limuna,
1 kašičica senfa,
so i biber po ukusu,
sveži peršun za dekoraciju.
Posna pita sa pečurkama i prazilukom
Sastojci za posnu pitu sa pečurkama i prazilukom:
500 g kora za pitu,
300 g pečuraka (šampinjona ili bilo kojih drugih po izboru),
2 velika praziluka,
1 veza peršuna,
100 ml biljnog ulja,
so i biber po ukusu,
1 kašika biljnog mleka za premazivanje.
Posna tortilja sa sojom
Sastojci za posnu tortilju sa sojom:
200g sojinih granula,
1 glavica crnog luka, sitno iseckana,
1 crvena paprika, iseckana na kockice,
1 zelena paprika, iseckana na kockice,
1 šolja kukuruza, iz konzerve ili svežeg,
1 kašičica mlevene paprike,
so i biber po ukusu,
4 tortilje,
2 kašike maslinovog ulja,
salsa sos ili gvakamole za serviranje.
Posna musaka sa spanaćem
Sastojci za posnu musaku sa spanaćem:
500g spanaća, svežeg ili smrznutog,
1 glavica crnog luka, sitno iseckana,
2 čena belog luka, sitno iseckana,
3 krompira, oljuštena i isečena na tanke kolutove,
1 šolja sojinog mleka ili drugog biljnog mleka,
2 kašike brašna,
3 kašike biljnog ulja,
so i biber po ukusu,
muskatni oraščić po ukusu.
Posna salata od rukole i jagoda
Sastojci za posnu salatu od rukole i jagoda:
4 šolje sveže rukole,
1 šolja svežih jagoda, isečenih na četvrtine,
1/4 šolje seckanih oraha ili badema,
2 kašike balzamikovog sirćeta,
2 kašike maslinovog ulja,
so i biber po ukusu.
Posni pečeni paradajz sa belim lukom
Sastojci za posni pečeni paradajz sa belim lukom:
6 velikih paradajza,
4 čena belog luka, sitno seckana,
3 kašike maslinovog ulja,
1 kašičica suvog origana,
so i biber po ukusu,
svež bosiljak za dekoraciju (opciono).
Posna pečena bundeva sa cimetom
Sastojci za posnu pečenu bundevu sa cimetom:
1 srednja bundeva, oljuštena i isečena na kocke,
3 kašike maslinovog ulja,
2 kašičice cimeta,
1 kašičica smeđeg šećera (po želji),
so i biber po ukusu.
Posne kiflice sa spanaćem
Sastojci za posne kiflice sa spanaćem:
500 g brašna,
1 kesica suvog kvasca,
1 kašičica šećera,
1 kašičica soli,
250 ml tople vode,
100 ml ulja,
300 g svežeg spanaća, sitno iseckanog,
2 čena belog luka, sitno iseckana,
so i biber po ukusu,
maslinovo ulje za premazivanje.
Posna salata od kinoe i pasulja
Sastojci za posnu salatu od kinoe i pasulja:
1 šolja kinoe,
1 konzerva crnog pasulja, oceđenog i ispranog,
1 crvena paprika, iseckana na kockice,
1 zeleni luk, sitno iseckan,
1 krastavac, iseckan na kockice,
1 šolja kukuruza (može i konzerviranog, oceđenog),
1 šaka svežeg peršuna, sitno iseckanog,
sok od 1 limuna,
3 kašike maslinovog ulja,
so i biber po ukusu.